• 2019nov_NicolasHein_klein.jpg
  • AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Zondag 21 oktober 2018, Ertvelde – Voor de short mat bowlers was het vandaag terug een hoogdag. Ze konden strijden voor de Belgische titel Pairs in de sporthal van Ertvelde. Om tien uur werden de voorrondes gestart. Maar daarvoor was de lokale club al vroeg uit de veren in de weer, want alle matten moesten nog uitgerold worden. En dit zijn geen matjes die aan je voordeur liggen. Je hebt al snel enkele helpers nodig om zo’n mat uit te rollen of op te rollen. In de namiddag ging ik eens een kijkje nemen, want short mat bowls had ik nog nooit van dichtbij meegemaakt. Het was er een gezellige drukte, want de laatste wedstrijden van de voorronden werden dan afgewerkt. In totaal waren er 34 duo koppels ingeschreven en dit uit twaalf verschillende clubs. Lembeke was het sterkst vertegenwoordigd met maar liefst negen pairs.

 Pairs ref klein

Als de bowls geen winnaar aanduiden, dan moet de scheidsrechter de beslissing nemen.”

Lees meer: Moeder en zoon winnen BK Pairs

De eerste van de twee wedstrijddagen van het jaarlijkse Juweel, binnen de schuttersverstandhouding Zand- & Leemstreek, ging door op de schietstand van de karabijnschuttersgilde St.Kristoffel Munsterbilzen. Omdat ik zelf nog nooit het klepschieten van dichtbij heb meegemaakt, trok ik op deze zonnige namiddag richting Limburg. Daar werd ik hartelijk ontvangen door Jean Theunissen en zijn vrouw Paula. Jean is al vele jaren de drijvende binnen zijn verbond. Met zeventien clubs en meer dan 400 leden ligt er steeds wel wat papierwerk op tafel ten huize Jean.

Vandaag konden de dames schieten naar de titel van Koningin en werd er ook een ploegenwedstrijd afgewerkt. De wedstrijd voor ploegen werd over twee wedstrijddagen afgewerkt. Iedere ploeg bestaat uit acht schutters en die krijgen elk zeven kogels. Je kan dus een maximum van 56 punten per ploeg schieten. Er werd ook op kleppen van diverse grootte geschoten.

Ondertussen kreeg ik van Jean een rondleiding en wat uitleg over het klepschieten. Zo kreeg ik de verschillende “kleppen” te zien en kon ik zien hoe deze werden geplaatst op de schietmast. De dames waren ondertussen volop naar de titel van Koningin aan het schieten.

De “klep” hangt boven op een 20m hoge mast. Met een 6mm karabijn mikken de schutters, met behulp van een aanlegboom, naar de klep. Deze heeft verschillende diameters, wat variatie brengt in de wedstrijd. Wat mij opviel was de positie hoe de schutters bij de aanlegboom staan. Iedereen heeft zijn eigen manier en techniek om zo goed mogelijk te schieten. Het was alvast een interessant om dit eens allemaal van dichtbij te zien.
Aangezien ik nog een eindje naar huis moest rijden zou ik het einde van de schieting niet halen. Jean zou me dan wel de namen van de winnaars doormailen. Bij de dames werd Eliane Wendrix (59, Hoeselt) de nieuwe Koningin met veertien treffers.
Drie ploegen behielden over de twee wedstrijddagen het maximum van 112 punten. Voor de herkansing hadden de schuttersgilden St-Joris Munsterbilzen en St-Lutgardus Martenslinde niet voldoende schutters aanwezig. St-Amandus Spouwen was wel met een volledige ploeg aanwezig en benutte de extra punten.

(C.V.)

klep helper klein

foto: “Iedere schutter wordt bijgestaan door een helper. Die geeft kogels aan, zet de kleppen terug en zorgt dat de schutter geen last heeft van de zon.”

Sint-Laureins, zaterdag 1 september 2018. Prachtig zomerweer en 125 inschrijvingen, een succes voor het VlaS-kampioenschap krulbol. De finale tussen de ploeg van Mieke Millecam, André Rogge en Luc Beekaert tegen Rudy Tourny (65, Oosteeklo), Luc Dauw (53, Knesselare) en Yorben Van Vooren (19, Assenede) werd er één waar de ploeg van Rudy een maatje te sterk was. Rudy bolde een sterke partij, Luc en Yorben gaven een demonstratie van bol- en schietwerk. Mieke, André en Luc botsten op een ploeg waar weinig tegen te beginnen was. Geen schande tegen zulke klasbakken. Eindstand 4 – 9.

(HC)

VlaS kampioenschap1sept18 klein

foto: ‘Zittend met hun mooie prijzenmand: Yorben Van Vooren, Rudy Tourny, Luc Dauw. Staand de verliezende finalisten:. André Rogge, Mieke Millecam, Luc Beekaert.’

Inrichter kaatsclub Amis Réunis Buizingen is tevreden: een bewolkte hemel maar droog, dus een ideaal weertje voor de finales van de Beker van Vlaanderen pupillen en van de hoogste Vlaamse reeks. De vier ploegen die zich plaatsten, starten met een halve finale waarna beide winnaars de finale betwisten. Bij de pupillen (10-12 jaar) kwam Grimminge 4-1 achter tegen Galmaarden maar knokte zich nog in de wedstrijd en verloor uiteindelijk slechts met 6-7. De andere halve finale begon spannend maar uiteindelijk won Baasrode overtuigend.

De finale Galmaarden – Baasrode kon alle kanten uit, maar mede dankzij hun aanhoudende oplettendheid haalde Galmaarden met 7-5. De jury merkte tevens het sterke keren van Jelle Desmarlières van Galmaarden op en riep hem uit tot beste pupil van de dag.
In de ligareeks werd favoriet Brussegem verrassend met een spannende 6-7 uitgeschakeld door een erg gemotiveerd Herdersem. In de finale moest Herdersem opnieuw tot het uiterste gaan tegen een met veel vertrouwen spelend Halle. Bavo Van Hemelryck werd uitgeroepen tot beste senior van het Kampioenschap van Vlaanderen 2018 van de Kaatsentiteit Vlaanderen vzw.

(HC)

kaatsen Galmaarden wint KvV pupillen klein

foto: ‘De spelers van de winnende ploeg Galmaarden poseren graag voor een resem smartphones en fototoestellen.’

Evergem – Maandag 13 augustus 2018 vond het jaarlijkse Kampioenschap van Vlaanderen krulbol plaats. Dit als onderdeel van de jaarlijkse feestelijkheden aan de Doornzele Dries te Evergem onder de titel “Europese Spelen”. Bij de mannen streden 138 spelers, verdeeld over 69 duo’s, voor de titel. De teamindeling gebeurde volgens het principe van ‘maats-mee’, de ploegen werden dus niet door loting samengesteld. Favorieten Kristof Vernaeve (40 jaar, Kluizen) en Serge De Pauw (37 jaar, Assenede) konden de verwachtingen inlossen en kroonden zich tot Vlaams krulbolkampioen.
Bij de dames scheven 26 deelneemsters zich in. Via loting werden deze verdeeld over 13 ploegen. Kathy De Baets (46 jaar, Lovendegem) en thuisspeelster Christine Van Den Berghe (63 jaar, Evergem) mogen zich een jaar lang Vlaams krulbolkampioen noemen.
Bij de jeugd, tot 15 jaar, waren er tien deelnemers. Nadat in 2016 met Xander Vandurme en in 2017 met Davy Vanhecke steeds de jongens aan het langste eind trokken, stond dit keer Elise Vercauter (8 jaar, Ronsele) op het hoogste schavotje. De ‘elite’ past maar beter op want het jonge krulbolgeweld komt eraan!

(PL)

krulbol Elise Vercauter in actie klein

foto: “Vlaamse kampioen bij de jeugd Elise Vercauter rolt een winnende bol.“

Volle parkings, talrijke fietsers en kleurrijke vlaggen... je kon er niet naast kijken als je langs de Urselseweg reed. Dit 53ste Wereldkampioenschap trok wederom vele bolders naar de banen. Wel eigenaardig dat er geen enkele buitenlandse speler aanwezig is op een Wereldkampioenschap? Bij heren konden we een onverwachts spannende finale zien, terwijl de dames meer kwaliteit in hun spel hadden tijdens de finale.

Om 13u begonnen de heren aan hun WK. Iedereen werd geloot en na een kwartiertje waren alle bolbanen druk bezet. Om 14u konden de 23 ingeschreven dames beginnen aan hun WK.

krulbol winnaars WK 2018 klein

foto: “De winnaars van het 53ste Wereldkampioenschap mochten elk een prachtige trofee in ontvangst nemen.”

Lees meer: Dames krulbollen met meer kwaliteit op het WK

Menen, zondag 13 mei 2018

Voor de 88ste Nationale keizerschieting te Menen Sint- Joris, in het Westen van ons land, begon de dag somber. Naarmate de dag vorderde kwam de zon toch af en toe tevoorschijn. Dat er voor deze Keizerschieting boogschieten staande wip een sterk deelnemersveld was, bleek al vlug want de hoofdvogel werd kort na de start afgeschoten door meerdere schutters. 111 koningen en koninginnen (één per KNBBW-maatschappij) namen deel. Naarmate de wedstrijd vorderde steeg de spanning want niemand slaagde erin om de keizersvogel tweemaal neer te halen. Dus moesten niet minder dan twaalf koningen aantreden in de afkamping met de Keizerstitel als inzet. Dat de stress de deelnemers parten speelde, bleek in de eerste kampronde: niemand slaagde erin de keizersvogel neer te halen. Dit ondanks de steun van hun meegereisde supporters. Hopelijk zou een tweede kampronde wél een winnaar kunnen aanduiden. En ja, Dirk Van Meenen (61, Ekeren) - koning van de staande wip maatschappij Kallo Sas Sint Sebastiaan, slaagde er als derde kamper in de keizersvogel af te schieten. Hij wachtte daarna gelaten tot de negen resterende kampers hun pijl hadden afgeschoten. Geen enkele van hen slaagde in hun opzet. Na het laatste schot van de laatste koning wist Dirk dat de fel begeerde titel ‘Keizer van België 2018’ de zijne was.

(HC op basis van het verslag van KNBBW-verslaggever Eric Van Neste, foto’s Koen De Laere)

Keizer Dirk Van Meenen2018KNBBW actie

foto: "Wipschutter Dirk Van Meenen staat in boog, een moment van opperste concentratie."