• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Met 6 clubs en 90 deelnemers, waarvan 70 heren en 20 dames werd de afgelopen weken het Vlaams Kegelclubkampioenschap betwist. De gastheer van de wedstrijd was De Forsbol uit Dilsen-Stokkem. Tijdens de voorrondes, die van 28 mei tot 12 juni liepen werd al duidelijk dat Opglabbeek de te kloppen ploeg zou zijn. Hun zesde geklasseerde speler behaalde reeds 87 kegels in 15 worpen. De zes beste spelers per club mochten de finale beslechten op zaterdag 18 juni 2011. Kegelclub ’t Zéélke van Opglabbeek haalde de verwachtte titel binnen met 330 kegels. Op een mooie tweede plaats eindigde K.C. Kelberg uit Schaffen met 309 punten en De Forsbol Dilsen moet tevreden zijn met een derde paats met 306 kegels. Volgend jaar zal Opglabbeek de gastvrouw zijn voor het Vlaams Kegelclubkampioenschap.

Op zaterdag 18 juni 2011 vond in sporthal ’t Zillebeek in Beveren het jaarlijks clubkampioenschap schaarbaankegelen plaats van de Beverse Kegelclub.

Bij de U-14 (jongeren onder de veertien jaar) werd met 60 ballen gespeeld telkens naar de volle negen kegels. Brent Cornelis (13j, Temse) werd met 373 kegels clubkampioen in zijn jeugdcategorie. Bij de U-16 werd gespeeld naar 15 volle, 15 afruimen, 15 volle en 15 afruimen. Christophe Goossens (15j, Beveren-Waas) kroonde zich tot winnaar met 308 kegels. Bij de sportkegelaars was de strijd hard. Zij moesten spelen naar hun reeds eerder geworpen hoogste individuele score. Alfred Brocken (72j, Beveren-Waas) kan zich met 710 kegels (8 minder dan zijn hoogste individuele score) een jaar lang clubkampioen noemen.

Het West-Vlaams Jeugdcriterium Boogschieten op staande wip is een organisatie van een 15-tal schuttersgilden uit West-Vlaanderen. Het doel van dit criterium is het handboogschieten op staande wip te promoten bij de jeugd.
Het criterium telt vijf wedstrijden op vijf verschillende schutterslocaties in West-Vlaanderen. Dit jaar ging de 20ste editie van start op zaterdag 2 april 2011 in de K.S.G. Sint-Sebastiaan Staden.

Iedereen kan deelnemen aan het jeugdcriterium tot hij/zij de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Er wordt geschoten in drie categorieën. Dit jaar schreven 48 schutters zich in voor de eerste wedstrijd (5 pupillen, 18 scholieren en 25 juniores). De dagwinnaar bij de pupillen was Xander Vandenbogaerde (9j, Ieper) met in totaal 4 punten. De 13-jarige Djordy Van Roye (Zedelgem) kan de dagzege van de scholieren naar zich toe trekken met 15 punten. Bij de juniores behaalt Tom Bossuyt (17j, Bissegem) 18 punten en dus dagwinnaar binnen zijn categorie. Na het verloop van de vijf wedstrijden wordt een algemeen klassement opgemaakt.

Op vrijdag 8 april 2011 vond de huldiging plaats van kampioenen van het Interclub Kegelkampioenschap (manchetbaankegelen) in Zaal Violet te Meldert. Deze competitie werd betwist onder vijf clubs namelijk: De Plekkers Zoutleeuw, De Gaffel Meerhout, Kegelgulke Zonhoven, Karteria Paal en Kelberg Schaffen. De formule bestond erin dat elke club naast de wedstrijd op eigen baan eveneens een wedstrijd op de vier andere banen diende af te werken. Elke wedstrijd werd betwist na 15 worpen per persoon.
Voor het individueel klassement werden alle resultaten opgeteld en diegene die over de vijf wedstrijden het hoogst aantal omver geworpen kegels had was de eindwinnaar. Roger Alen (66j, Karteria Paal) kon deze titel voor de heren op zijn naam schrijven. Bij de dames was de eer weggelegd voor Irène Jaspers (64j, Kegelgulke Zonhoven).
Voor het ploegenklassement werden de acht beste uitslagen van elke club samengeteld en werden punten van één tot vijf toegekend naargelang het totaal van elke club. De club die na vijf wedstrijden het hoogst aantal punten had, was de eindwinnaar van het ploegenklassement. De Plekkers Zoutleeuw mochten met deze titel huiswaarts gaan.
Na de huldiging van de laureaten werd de viering met een etentje en een dansje verder gezet.

Tijdens het weekend van 19 en 20 maart vond het Belgisch Individueel Kampioenschap Kegelen plaats in Kelmis (Duitstalige gemeente in de provincie Luik). In de categorie Senioren –B konden vijf leden van de Vlaamse Kegelfederatie doorstoten naar de halve finale die op zaterdag gespeeld werd. Guido Van Alsenoy (66j, Ekerse Freaken) en Leonard Van Overmeire (68j, K.C. Beverse) plaatsten zich voor de finale op zondag. Met 704 kegels behaalde Leonard Van Overmeire brons en kon Guido Van Alsenoy met 708 kegels het zilver bemachtigen. Edgard Cüpper greep het goud met 783 kegels in deze categorie. Bij de junioren verdedigde Björn Scheurwegen (23j, K.C. Pietrain) zijn titel en werd Belgisch Kampioen met 737 kegels bij de junioren. Bij de vrouwelijke senioren behaalde Hermans Marcella (55j, K.V. Zun) de bronzen plak. VKF kon huiswaarts trekken met één gouden, één zilveren en twee bronzen medailles.

Op zaterdag 19 maart 2011 vond de koningsbolling plaats bij de trabolders van de Sint-Denijs. Een tiental leden van de Verenigde Trogbolders streden voor de titel van koning onder de trabolders. De finale werd gespeeld in één spel met twaalf gangen en acht bollen. Het werd een spannende finale tussen Willy Renier (75j, Sint-Denijs) en Jozef Verspaille (64j, Zwevegem). Uiteindelijk mocht Willy Renier de trofee aannemen uit handen van de schepen van sport van Zwevegem Isabelle Degezelle.

Op zondag 13 maart 2011 vond de jaarlijkse tweekamp plaats tussen de St.-Jorisgilden Kempen en het Antwerps Kruisboogverbond. In het lokaal van de gastvereniging St.-Jorisgilde te Meerle streden de schutters op de afstand 6 meter om de overwinningsbeker.

Er waren twee teams waarin de zestien beste schutters werden opgesteld van zowel het Antwerps Kruisboogverbond als van de St.-Jorisgilden Kempen. De kamp ging gelijk op daarna namen St.-Jorisgilden Kempen voorsprong met een klein puntenverschil. Na de derde ronde moest Antwerpen zich gewonnen geven. Met een einduitslag van 1517 tegenover 1495 namen de St.-Jorisgilden de beker mee naar de Kempen.