• AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

De eerste van de twee wedstrijddagen van het jaarlijkse Juweel, binnen de schuttersverstandhouding Zand- & Leemstreek, ging door op de schietstand van de karabijnschuttersgilde St.Kristoffel Munsterbilzen. Omdat ik zelf nog nooit het klepschieten van dichtbij heb meegemaakt, trok ik op deze zonnige namiddag richting Limburg. Daar werd ik hartelijk ontvangen door Jean Theunissen en zijn vrouw Paula. Jean is al vele jaren de drijvende binnen zijn verbond. Met zeventien clubs en meer dan 400 leden ligt er steeds wel wat papierwerk op tafel ten huize Jean.

Vandaag konden de dames schieten naar de titel van Koningin en werd er ook een ploegenwedstrijd afgewerkt. De wedstrijd voor ploegen werd over twee wedstrijddagen afgewerkt. Iedere ploeg bestaat uit acht schutters en die krijgen elk zeven kogels. Je kan dus een maximum van 56 punten per ploeg schieten. Er werd ook op kleppen van diverse grootte geschoten.

Ondertussen kreeg ik van Jean een rondleiding en wat uitleg over het klepschieten. Zo kreeg ik de verschillende “kleppen” te zien en kon ik zien hoe deze werden geplaatst op de schietmast. De dames waren ondertussen volop naar de titel van Koningin aan het schieten.

De “klep” hangt boven op een 20m hoge mast. Met een 6mm karabijn mikken de schutters, met behulp van een aanlegboom, naar de klep. Deze heeft verschillende diameters, wat variatie brengt in de wedstrijd. Wat mij opviel was de positie hoe de schutters bij de aanlegboom staan. Iedereen heeft zijn eigen manier en techniek om zo goed mogelijk te schieten. Het was alvast een interessant om dit eens allemaal van dichtbij te zien.
Aangezien ik nog een eindje naar huis moest rijden zou ik het einde van de schieting niet halen. Jean zou me dan wel de namen van de winnaars doormailen. Bij de dames werd Eliane Wendrix (59, Hoeselt) de nieuwe Koningin met veertien treffers.
Drie ploegen behielden over de twee wedstrijddagen het maximum van 112 punten. Voor de herkansing hadden de schuttersgilden St-Joris Munsterbilzen en St-Lutgardus Martenslinde niet voldoende schutters aanwezig. St-Amandus Spouwen was wel met een volledige ploeg aanwezig en benutte de extra punten.

(C.V.)

klep helper klein

foto: “Iedere schutter wordt bijgestaan door een helper. Die geeft kogels aan, zet de kleppen terug en zorgt dat de schutter geen last heeft van de zon.”

Sint-Laureins, zaterdag 1 september 2018. Prachtig zomerweer en 125 inschrijvingen, een succes voor het VlaS-kampioenschap krulbol. De finale tussen de ploeg van Mieke Millecam, André Rogge en Luc Beekaert tegen Rudy Tourny (65, Oosteeklo), Luc Dauw (53, Knesselare) en Yorben Van Vooren (19, Assenede) werd er één waar de ploeg van Rudy een maatje te sterk was. Rudy bolde een sterke partij, Luc en Yorben gaven een demonstratie van bol- en schietwerk. Mieke, André en Luc botsten op een ploeg waar weinig tegen te beginnen was. Geen schande tegen zulke klasbakken. Eindstand 4 – 9.

(HC)

VlaS kampioenschap1sept18 klein

foto: ‘Zittend met hun mooie prijzenmand: Yorben Van Vooren, Rudy Tourny, Luc Dauw. Staand de verliezende finalisten:. André Rogge, Mieke Millecam, Luc Beekaert.’

Inrichter kaatsclub Amis Réunis Buizingen is tevreden: een bewolkte hemel maar droog, dus een ideaal weertje voor de finales van de Beker van Vlaanderen pupillen en van de hoogste Vlaamse reeks. De vier ploegen die zich plaatsten, starten met een halve finale waarna beide winnaars de finale betwisten. Bij de pupillen (10-12 jaar) kwam Grimminge 4-1 achter tegen Galmaarden maar knokte zich nog in de wedstrijd en verloor uiteindelijk slechts met 6-7. De andere halve finale begon spannend maar uiteindelijk won Baasrode overtuigend.

De finale Galmaarden – Baasrode kon alle kanten uit, maar mede dankzij hun aanhoudende oplettendheid haalde Galmaarden met 7-5. De jury merkte tevens het sterke keren van Jelle Desmarlières van Galmaarden op en riep hem uit tot beste pupil van de dag.
In de ligareeks werd favoriet Brussegem verrassend met een spannende 6-7 uitgeschakeld door een erg gemotiveerd Herdersem. In de finale moest Herdersem opnieuw tot het uiterste gaan tegen een met veel vertrouwen spelend Halle. Bavo Van Hemelryck werd uitgeroepen tot beste senior van het Kampioenschap van Vlaanderen 2018 van de Kaatsentiteit Vlaanderen vzw.

(HC)

kaatsen Galmaarden wint KvV pupillen klein

foto: ‘De spelers van de winnende ploeg Galmaarden poseren graag voor een resem smartphones en fototoestellen.’

Evergem – Maandag 13 augustus 2018 vond het jaarlijkse Kampioenschap van Vlaanderen krulbol plaats. Dit als onderdeel van de jaarlijkse feestelijkheden aan de Doornzele Dries te Evergem onder de titel “Europese Spelen”. Bij de mannen streden 138 spelers, verdeeld over 69 duo’s, voor de titel. De teamindeling gebeurde volgens het principe van ‘maats-mee’, de ploegen werden dus niet door loting samengesteld. Favorieten Kristof Vernaeve (40 jaar, Kluizen) en Serge De Pauw (37 jaar, Assenede) konden de verwachtingen inlossen en kroonden zich tot Vlaams krulbolkampioen.
Bij de dames scheven 26 deelneemsters zich in. Via loting werden deze verdeeld over 13 ploegen. Kathy De Baets (46 jaar, Lovendegem) en thuisspeelster Christine Van Den Berghe (63 jaar, Evergem) mogen zich een jaar lang Vlaams krulbolkampioen noemen.
Bij de jeugd, tot 15 jaar, waren er tien deelnemers. Nadat in 2016 met Xander Vandurme en in 2017 met Davy Vanhecke steeds de jongens aan het langste eind trokken, stond dit keer Elise Vercauter (8 jaar, Ronsele) op het hoogste schavotje. De ‘elite’ past maar beter op want het jonge krulbolgeweld komt eraan!

(PL)

krulbol Elise Vercauter in actie klein

foto: “Vlaamse kampioen bij de jeugd Elise Vercauter rolt een winnende bol.“

Volle parkings, talrijke fietsers en kleurrijke vlaggen... je kon er niet naast kijken als je langs de Urselseweg reed. Dit 53ste Wereldkampioenschap trok wederom vele bolders naar de banen. Wel eigenaardig dat er geen enkele buitenlandse speler aanwezig is op een Wereldkampioenschap? Bij heren konden we een onverwachts spannende finale zien, terwijl de dames meer kwaliteit in hun spel hadden tijdens de finale.

Om 13u begonnen de heren aan hun WK. Iedereen werd geloot en na een kwartiertje waren alle bolbanen druk bezet. Om 14u konden de 23 ingeschreven dames beginnen aan hun WK.

krulbol winnaars WK 2018 klein

foto: “De winnaars van het 53ste Wereldkampioenschap mochten elk een prachtige trofee in ontvangst nemen.”

Lees meer: Dames krulbollen met meer kwaliteit op het WK

Menen, zondag 13 mei 2018

Voor de 88ste Nationale keizerschieting te Menen Sint- Joris, in het Westen van ons land, begon de dag somber. Naarmate de dag vorderde kwam de zon toch af en toe tevoorschijn. Dat er voor deze Keizerschieting boogschieten staande wip een sterk deelnemersveld was, bleek al vlug want de hoofdvogel werd kort na de start afgeschoten door meerdere schutters. 111 koningen en koninginnen (één per KNBBW-maatschappij) namen deel. Naarmate de wedstrijd vorderde steeg de spanning want niemand slaagde erin om de keizersvogel tweemaal neer te halen. Dus moesten niet minder dan twaalf koningen aantreden in de afkamping met de Keizerstitel als inzet. Dat de stress de deelnemers parten speelde, bleek in de eerste kampronde: niemand slaagde erin de keizersvogel neer te halen. Dit ondanks de steun van hun meegereisde supporters. Hopelijk zou een tweede kampronde wél een winnaar kunnen aanduiden. En ja, Dirk Van Meenen (61, Ekeren) - koning van de staande wip maatschappij Kallo Sas Sint Sebastiaan, slaagde er als derde kamper in de keizersvogel af te schieten. Hij wachtte daarna gelaten tot de negen resterende kampers hun pijl hadden afgeschoten. Geen enkele van hen slaagde in hun opzet. Na het laatste schot van de laatste koning wist Dirk dat de fel begeerde titel ‘Keizer van België 2018’ de zijne was.

(HC op basis van het verslag van KNBBW-verslaggever Eric Van Neste, foto’s Koen De Laere)

Keizer Dirk Van Meenen2018KNBBW actie

foto: "Wipschutter Dirk Van Meenen staat in boog, een moment van opperste concentratie."

Op donderdag 15 maart 2018 vertrokken twintig Belgische Short Mat Bowls-spelers naar het Zweedse Strömstad om er aan het Wereld Kampioenschap “Short Mat Bowls” deel te nemen. De Belgische delegatie was samengesteld uit twee ploegen van elk van de vier disciplines: Singles-Pairs-Triples-Fours.

Het WK werd over drie speeldagen betwist. De Belgische Fours speelden een fantastisch tornooi. In de A-reeks eindigde onze Fours op de derde plaats in hun reeks en dus net niet geplaatst. In de Singles A eindigde Dimitri Payne (28, Herentals) op de 6de plaats maar zijn vader Jonathan (49, Herentals) deed het beter. In zijn groep was het spannend voor de tweede plaats. Hij stond virtueel derde met evenveel punten, maar met veertien shots minder, dan zijn Engelse tegenstandster Bronagh Toleman, waartegen hij een gelijkspel had gehaald op zaterdag. Winnen was dus de boodschap, en liefst met veel shots verschil en hopen dat Bronagh Toleman zou verliezen of een draw zou spelen tegen Michael John uit Wales. Jonathan Payne begon de laatste voorronde wedstrijd schitterend en wist de Noor Lars Rune Lauritsen te verslaan met 29-6, zodat hij nu virtueel tweede stond. De wedstrijd tussen Engeland en Wales eindigde wat later op 13-10 voor Engeland en daardoor mocht België als tweede, met evenveel punten als de derde maar met zes shots meer, naar de halve finale.

 

shotmat banen

foto: “Verschillende banen naast elkaar zorgen ervoor dat je alles van dichtbij kan volgen.”

 

Lees meer: Vlaming Jonathan Payne is Wereldkampioen!

Activiteitenkalender

aug
15

15 augustus 2020 13:00 - 22:00

sept
6

6 september 2020

sept
19

19 september 2020

sept
20

20 september 2020 09:00 - 13:00

mrt
26

26 maart 2021 - 28 maart 2021