• AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

54ste WK Krulbol VKB, drie tegen drie – maats loten.
Als sluitstuk van de driedaagse (gespreid over vier dagen), organiseerde de Vlaamse Krulbolbond in samenwerking met de Urselse club “Blijf Jong” het 54ste wereldkampioenschap krulbollen in Ursel op zondag 21 juli 2019. Het zachte weer zorgde niet alleen voor 204 inschrijvingen en veel kijkers, maar liet ook toe dat het kampioenschap in ideale omstandigheden kon doorgaan. Naast de gewoonlijke Nederlandse deelnemers mochten we voor het eerst in jaren ook twee Amerikaanse bolders verwelkomen. Een kwartiertje na het afsluiten van de inschrijvingen waren alle bolbanen al druk bezet.
Martlé - Bauwens - Bultinck winnen overtuigend
Vooraf was een spannende finale voorspeld tussen het trio André Martlé - Patrick Bauwens - Guy Bultinck tegen Yvan Wellens - Nic Van der Jeugt - Gerard Wolfaert. De match startte zoals de meeste toeschouwers verwacht hadden: eerstgenoemd trio mocht opgaan en scoorde onmiddellijk twee winnende bollen. Maar als André bij het 2de end twintig centimeter tekort bolt én Yvan zijn bol tussen deze van André en de paal plaatst én zowel Patrick als Guy missen bij het schieten, staat het al meteen terug gelijk. Gerard en zijn collega’s moeten bij het 3de end echter de leiding opnieuw af te staan. Bij het 4de end bolt Willy een staander, Guy schiet die uiteraard weg en doordat Patrick de “zeep” mist, kan Nic voor twee winnende bollen zorgen: 3-4.
Voor meer foto's zie 
link.

 Guy Bultinck  Patrick Bauwens

 

Lees meer: Overtuigende winnaars WK krulbol 2019

De koningen van drie Canadese wipschuttersverenigingen namen deel aan de Keizerschieting van de KNBBW. De Canadese koningen gingen de strijd aan met 103 koningen van Belgische staande wip maatschappijen en -gilden. Ze moesten zich tevreden stellen met een mooi aandenken voor hun deelname.  Niet uitzonderlijk, want slechts negen koningen konden met hun drie pijlen de koningsvogel éénmaal neerhalen.  En slechts twee koningen scoorden twee op drie.  Kevin Van Bruyssel (37) en Nico Pyfferoen (43) moesten dus kampen, om beurt één schot tot een winnaar bekend werd. Reeds in zijn tweede beurt slaagde Nico erin de hoofdvogel te doen vallen.  De Oostendenaar die lid is van 'Sint-Gillis Dendermonde Willem Tell' is dus de 89ste Keizer van de KNBBW.  Hij maakt zijn hoofdman Eric de Block blij want in 2020 mag zijn gilde de negentigste editie organiseren.  Voor meer foto's zie link.

11pijl op pin hoofdvogel a KoenKallo21

 

Brugge, 17 april 2019 – Op de jaarlijkse nationale Keizerschieting van de KNBBW kunnen alleen die schutters deelnemen die zich tot koning van hun maatschappij hebben geschoten.  Dit jaar komen er minstens één en misschien wel drie buitenlandse koningen bij.  Nakomelingen van naar Canada uitgeweken Vlamingen hebben daar immers verschillende staande wip clubs opgericht.  Eén daarvan viert dit jaar haar 90-jarige bestaan en vond dit een reden om een reis naar hun roots te ondernemen.  Met een delegatie van 13 actieve wipschutters komen ze naar België.  De bondsbestuurders in België hebben beloofd dat hun koningen mogen deelnemen aan de Belgische Keizerschieting.  Volgens de regels van de KNBBW krijgt de club van de koning die wint het voorrecht om de Keizerschieting het volgende jaar in te richten, maar dat voorrecht krijgen de Canadese wipschutters niet. Wie volgt op 2 juni te Kallo-Sas Keizer Dirk Van Meenen op?
(HC)

Belgian Canadian archers of the Robin Hood Pole Archery Club

“Canadese wipschutters van Belgische komaf poseren voor de houten wipconstructie van de Robin Hood Pole Archery Club in Winnipeg.“

Wolverhampton, 14 november 2018 – In de tweede editie van Trend dit jaar belichtten we al darts en z’n erkenning als sport. Ook Belgisch dartstalent Dimitri Van den Bergh kwam toen aan bod. Dimitri is in het dartsmilieu beter gekend als Dancing Dimi. Dit vanwege z’n danskunsten die hij bij de aankondiging voor een wedstrijd op het dartstoneel tentoonspreid. Daarnaast is hij ook een opkomend dartstalent van Belgische bodem.

Nu, enkele maanden later, doet Dancing Dimi weer van zich horen. Hij smeet namelijk een nine-darter tijdens de Grand Slam of Darts in Wolverhampton, Engeland. Een prestatie die om verschillende redenen niet onopgemerkt voorbij gaat. Dimitri kwalificeerde zich met deze worp voor de kwartfinales van de Grand Slam. Dit huzarenstukje voor mekaar krijgen in deze fase van zo’n groot tornooi is al een prestatie op zich. De spelers staan namelijk onder een enorme druk o.a. door het talrijk opgekomen en enthousiaste publiek. Dimitri smeet de nine-darter in z’n wedstrijd tegen voormalig wereldkampioen Stephen Bunting. Niet onder de indruk van z’n tegenstander en op zo’n manier de wedstrijd beslissen... ook dit draagt bij tot de grootsheid van z’n prestatie. En tot slot is een nine-darter gooien gewoonweg een vrij uniek moment in de dartssport. Niet dat het nooit gebeurt, maar het is toch eerder uitzondering dan regel en enkel de allerbesten gegeven. Vandaar ook het hoge prijzengeld die vaak met deze worp gepaard gaat.

Maar wat is een nine-darter nu eigenlijk? We kunnen de nine-darter omschrijven als het perfecte spel. De dartsspeler slaagt erin om het spel in een minimum aantal worpen uit te spelen. Er zijn 18 varianten om in negen worpen van 501 naar nul te geraken. De meest gesmeten nine-darter is drie maal triple 20 tijdens de eerste beurt (= 180), drie maal triple 20 (= 180) tijdens de tweede beurt om dan bij de derde beurt uit te smijten met triple 20, triple 19 en dubbel 12 (= 141). Pas op, er zijn ook andere varianten mogelijk! Belangrijk is ook dat je in darts 501 steeds moet uitsmijten met een dubbel. Zoals je kan tellen, heb je bij zo’n spel uitgesmeten in negen worpen, vandaar ook de naam nine-darter.

Voor Dimitri was het zijn eerste nine-darter op een groot tornooi uit zijn carrière. Met z’n 24 behoort hij nog tot de jonkies in de dartswereld, wat z’n prestatie nog opmerkelijker maakt. Voor de Grand Slam in Wolverhampton was het nog maar de vierde nine-darter in de geschiedenis. Een andere Belg, Kim Huybrechts, deed dit hem voor in 2014.

En voor wie van statistieken houdt, geven we nog dit mee: de eerste nine-darter live op tv werd gesmeten door John Lowe in 1984. Recordhouder is dartslegende Phil Taylor met elf nine-darters, gevolgd door de Nederlanders Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen en de Engelsman Adrian Lewis die elk vijf nine-darters smeten tijdens hun carrière. Andere Belgen, naast Dimitri en Kim, die reeds een nine-darter smeten op een tornooi met enig belang zijn: Ronny Huybrechts (broer van Kim), Mike De Decker, Kenny Neyens en Yves Cottenge.

(PL)

 

 

Zondag 16 september 2018, Zedelgem – De traditie wil dat het BK Ploeg, boogschieten staande wip, georganiseerd wordt door de winnende ploeg van het jaar ervoor. Dit viel voor het tweede jaar op rij te beurt aan Zedelgem WT die dit 93ste BK dus mocht organiseren.

In de voormiddag werden de individuele titels afgewerkt. Om 8u45 mochten de vijftien dames, die zich geplaatst hadden voor deze finale, op wip twee strijden voor hun titel. Tegelijk ging op wip één het ploegenkampioenschap van start ging. Aan het begin van het seizoen waren er 370 ploegen ingeschreven met telkens vijf deelnemers per ploeg. Na de afkampingen mochten er nog tien ploegen deelnemen aan dit BK. Na de dames, konden de 25 mannelijke finalisten strijden voor de individuele titel. Bij de dames werd Marcelis Linda (44jr) van Aalst Park de individuele kampioene en bij de heren werd dit De Vogelaere Joachim (27jr) van Asper Sint-Sebastiaan.

Daarna ging alle aandacht naar het ploegenkampioenschap. De inrichtende club, Zedelgem Willem Tell, behoorde bij de favorieten met hun twee titels op een rij. Ze traden als derde ploeg aan en strandden op 21 punten. Toen was het al duidelijk dat dit te weinig zou zijn voor een nieuwe titel. Geen derde op een rij dus, want De Kunstvrienden Merksplas hadden bij de start al 25 punten laten optekenen. De vijfde ploeg die aantrad was Zeveneken Sint-Sebastiaan. Zij konden onder leiding van Kenny Heirwerg (32jr) 30 punten schieten. Dit was meteen ook de hoogste score van de dag, want geen enkel ander team slaagde erin om dit te verbeteren. Zo mag Zeveneken Sint-Sebastiaan, met schutters: Jelle Verbeke, Beny Gelaude, Frederic Deliveyne, Niels Verbiest & Kenny Heirwegh zich oververdiend kampioen van België 2018 noemen. De nieuwe kampioen zal een gepaste huldiging krijgen en mag dan het Zilveren Sint-Sebastiaansbeeld meenemen naar Zeveneken.

(CV op basis verslag KNNBW)

BK Zeveneken ploeg klein

“De winnende ploeg glunderend bij het Zilveren Sint-Sebastiaanbeeld.”

Zondag 21 oktober 2018, Ertvelde – Voor de short mat bowlers was het vandaag terug een hoogdag. Ze konden strijden voor de Belgische titel Pairs in de sporthal van Ertvelde. Om tien uur werden de voorrondes gestart. Maar daarvoor was de lokale club al vroeg uit de veren in de weer, want alle matten moesten nog uitgerold worden. En dit zijn geen matjes die aan je voordeur liggen. Je hebt al snel enkele helpers nodig om zo’n mat uit te rollen of op te rollen. In de namiddag ging ik eens een kijkje nemen, want short mat bowls had ik nog nooit van dichtbij meegemaakt. Het was er een gezellige drukte, want de laatste wedstrijden van de voorronden werden dan afgewerkt. In totaal waren er 34 duo koppels ingeschreven en dit uit twaalf verschillende clubs. Lembeke was het sterkst vertegenwoordigd met maar liefst negen pairs.

 Pairs ref klein

Als de bowls geen winnaar aanduiden, dan moet de scheidsrechter de beslissing nemen.”

Lees meer: Moeder en zoon winnen BK Pairs

De eerste van de twee wedstrijddagen van het jaarlijkse Juweel, binnen de schuttersverstandhouding Zand- & Leemstreek, ging door op de schietstand van de karabijnschuttersgilde St.Kristoffel Munsterbilzen. Omdat ik zelf nog nooit het klepschieten van dichtbij heb meegemaakt, trok ik op deze zonnige namiddag richting Limburg. Daar werd ik hartelijk ontvangen door Jean Theunissen en zijn vrouw Paula. Jean is al vele jaren de drijvende binnen zijn verbond. Met zeventien clubs en meer dan 400 leden ligt er steeds wel wat papierwerk op tafel ten huize Jean.

Vandaag konden de dames schieten naar de titel van Koningin en werd er ook een ploegenwedstrijd afgewerkt. De wedstrijd voor ploegen werd over twee wedstrijddagen afgewerkt. Iedere ploeg bestaat uit acht schutters en die krijgen elk zeven kogels. Je kan dus een maximum van 56 punten per ploeg schieten. Er werd ook op kleppen van diverse grootte geschoten.

Ondertussen kreeg ik van Jean een rondleiding en wat uitleg over het klepschieten. Zo kreeg ik de verschillende “kleppen” te zien en kon ik zien hoe deze werden geplaatst op de schietmast. De dames waren ondertussen volop naar de titel van Koningin aan het schieten.

De “klep” hangt boven op een 20m hoge mast. Met een 6mm karabijn mikken de schutters, met behulp van een aanlegboom, naar de klep. Deze heeft verschillende diameters, wat variatie brengt in de wedstrijd. Wat mij opviel was de positie hoe de schutters bij de aanlegboom staan. Iedereen heeft zijn eigen manier en techniek om zo goed mogelijk te schieten. Het was alvast een interessant om dit eens allemaal van dichtbij te zien.
Aangezien ik nog een eindje naar huis moest rijden zou ik het einde van de schieting niet halen. Jean zou me dan wel de namen van de winnaars doormailen. Bij de dames werd Eliane Wendrix (59, Hoeselt) de nieuwe Koningin met veertien treffers.
Drie ploegen behielden over de twee wedstrijddagen het maximum van 112 punten. Voor de herkansing hadden de schuttersgilden St-Joris Munsterbilzen en St-Lutgardus Martenslinde niet voldoende schutters aanwezig. St-Amandus Spouwen was wel met een volledige ploeg aanwezig en benutte de extra punten.

(C.V.)

klep helper klein

foto: “Iedere schutter wordt bijgestaan door een helper. Die geeft kogels aan, zet de kleppen terug en zorgt dat de schutter geen last heeft van de zon.”

Activiteitenkalender

juli
24

24 juli 2021

sept
18

18 september 2021

sept
19

19 september 2021 09:30 - 13:00

sept
26

26 september 2021 09:00 - 12:30