• AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Wolverhampton, 14 november 2018 – In de tweede editie van Trend dit jaar belichtten we al darts en z’n erkenning als sport. Ook Belgisch dartstalent Dimitri Van den Bergh kwam toen aan bod. Dimitri is in het dartsmilieu beter gekend als Dancing Dimi. Dit vanwege z’n danskunsten die hij bij de aankondiging voor een wedstrijd op het dartstoneel tentoonspreid. Daarnaast is hij ook een opkomend dartstalent van Belgische bodem.

Nu, enkele maanden later, doet Dancing Dimi weer van zich horen. Hij smeet namelijk een nine-darter tijdens de Grand Slam of Darts in Wolverhampton, Engeland. Een prestatie die om verschillende redenen niet onopgemerkt voorbij gaat. Dimitri kwalificeerde zich met deze worp voor de kwartfinales van de Grand Slam. Dit huzarenstukje voor mekaar krijgen in deze fase van zo’n groot tornooi is al een prestatie op zich. De spelers staan namelijk onder een enorme druk o.a. door het talrijk opgekomen en enthousiaste publiek. Dimitri smeet de nine-darter in z’n wedstrijd tegen voormalig wereldkampioen Stephen Bunting. Niet onder de indruk van z’n tegenstander en op zo’n manier de wedstrijd beslissen... ook dit draagt bij tot de grootsheid van z’n prestatie. En tot slot is een nine-darter gooien gewoonweg een vrij uniek moment in de dartssport. Niet dat het nooit gebeurt, maar het is toch eerder uitzondering dan regel en enkel de allerbesten gegeven. Vandaar ook het hoge prijzengeld die vaak met deze worp gepaard gaat.

Maar wat is een nine-darter nu eigenlijk? We kunnen de nine-darter omschrijven als het perfecte spel. De dartsspeler slaagt erin om het spel in een minimum aantal worpen uit te spelen. Er zijn 18 varianten om in negen worpen van 501 naar nul te geraken. De meest gesmeten nine-darter is drie maal triple 20 tijdens de eerste beurt (= 180), drie maal triple 20 (= 180) tijdens de tweede beurt om dan bij de derde beurt uit te smijten met triple 20, triple 19 en dubbel 12 (= 141). Pas op, er zijn ook andere varianten mogelijk! Belangrijk is ook dat je in darts 501 steeds moet uitsmijten met een dubbel. Zoals je kan tellen, heb je bij zo’n spel uitgesmeten in negen worpen, vandaar ook de naam nine-darter.

Voor Dimitri was het zijn eerste nine-darter op een groot tornooi uit zijn carrière. Met z’n 24 behoort hij nog tot de jonkies in de dartswereld, wat z’n prestatie nog opmerkelijker maakt. Voor de Grand Slam in Wolverhampton was het nog maar de vierde nine-darter in de geschiedenis. Een andere Belg, Kim Huybrechts, deed dit hem voor in 2014.

En voor wie van statistieken houdt, geven we nog dit mee: de eerste nine-darter live op tv werd gesmeten door John Lowe in 1984. Recordhouder is dartslegende Phil Taylor met elf nine-darters, gevolgd door de Nederlanders Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen en de Engelsman Adrian Lewis die elk vijf nine-darters smeten tijdens hun carrière. Andere Belgen, naast Dimitri en Kim, die reeds een nine-darter smeten op een tornooi met enig belang zijn: Ronny Huybrechts (broer van Kim), Mike De Decker, Kenny Neyens en Yves Cottenge.

(PL)

 

 

Zondag 16 september 2018, Zedelgem – De traditie wil dat het BK Ploeg, boogschieten staande wip, georganiseerd wordt door de winnende ploeg van het jaar ervoor. Dit viel voor het tweede jaar op rij te beurt aan Zedelgem WT die dit 93ste BK dus mocht organiseren.

In de voormiddag werden de individuele titels afgewerkt. Om 8u45 mochten de vijftien dames, die zich geplaatst hadden voor deze finale, op wip twee strijden voor hun titel. Tegelijk ging op wip één het ploegenkampioenschap van start ging. Aan het begin van het seizoen waren er 370 ploegen ingeschreven met telkens vijf deelnemers per ploeg. Na de afkampingen mochten er nog tien ploegen deelnemen aan dit BK. Na de dames, konden de 25 mannelijke finalisten strijden voor de individuele titel. Bij de dames werd Marcelis Linda (44jr) van Aalst Park de individuele kampioene en bij de heren werd dit De Vogelaere Joachim (27jr) van Asper Sint-Sebastiaan.

Daarna ging alle aandacht naar het ploegenkampioenschap. De inrichtende club, Zedelgem Willem Tell, behoorde bij de favorieten met hun twee titels op een rij. Ze traden als derde ploeg aan en strandden op 21 punten. Toen was het al duidelijk dat dit te weinig zou zijn voor een nieuwe titel. Geen derde op een rij dus, want De Kunstvrienden Merksplas hadden bij de start al 25 punten laten optekenen. De vijfde ploeg die aantrad was Zeveneken Sint-Sebastiaan. Zij konden onder leiding van Kenny Heirwerg (32jr) 30 punten schieten. Dit was meteen ook de hoogste score van de dag, want geen enkel ander team slaagde erin om dit te verbeteren. Zo mag Zeveneken Sint-Sebastiaan, met schutters: Jelle Verbeke, Beny Gelaude, Frederic Deliveyne, Niels Verbiest & Kenny Heirwegh zich oververdiend kampioen van België 2018 noemen. De nieuwe kampioen zal een gepaste huldiging krijgen en mag dan het Zilveren Sint-Sebastiaansbeeld meenemen naar Zeveneken.

(CV op basis verslag KNNBW)

BK Zeveneken ploeg klein

“De winnende ploeg glunderend bij het Zilveren Sint-Sebastiaanbeeld.”

Zondag 21 oktober 2018, Ertvelde – Voor de short mat bowlers was het vandaag terug een hoogdag. Ze konden strijden voor de Belgische titel Pairs in de sporthal van Ertvelde. Om tien uur werden de voorrondes gestart. Maar daarvoor was de lokale club al vroeg uit de veren in de weer, want alle matten moesten nog uitgerold worden. En dit zijn geen matjes die aan je voordeur liggen. Je hebt al snel enkele helpers nodig om zo’n mat uit te rollen of op te rollen. In de namiddag ging ik eens een kijkje nemen, want short mat bowls had ik nog nooit van dichtbij meegemaakt. Het was er een gezellige drukte, want de laatste wedstrijden van de voorronden werden dan afgewerkt. In totaal waren er 34 duo koppels ingeschreven en dit uit twaalf verschillende clubs. Lembeke was het sterkst vertegenwoordigd met maar liefst negen pairs.

 Pairs ref klein

Als de bowls geen winnaar aanduiden, dan moet de scheidsrechter de beslissing nemen.”

Lees meer: Moeder en zoon winnen BK Pairs

De eerste van de twee wedstrijddagen van het jaarlijkse Juweel, binnen de schuttersverstandhouding Zand- & Leemstreek, ging door op de schietstand van de karabijnschuttersgilde St.Kristoffel Munsterbilzen. Omdat ik zelf nog nooit het klepschieten van dichtbij heb meegemaakt, trok ik op deze zonnige namiddag richting Limburg. Daar werd ik hartelijk ontvangen door Jean Theunissen en zijn vrouw Paula. Jean is al vele jaren de drijvende binnen zijn verbond. Met zeventien clubs en meer dan 400 leden ligt er steeds wel wat papierwerk op tafel ten huize Jean.

Vandaag konden de dames schieten naar de titel van Koningin en werd er ook een ploegenwedstrijd afgewerkt. De wedstrijd voor ploegen werd over twee wedstrijddagen afgewerkt. Iedere ploeg bestaat uit acht schutters en die krijgen elk zeven kogels. Je kan dus een maximum van 56 punten per ploeg schieten. Er werd ook op kleppen van diverse grootte geschoten.

Ondertussen kreeg ik van Jean een rondleiding en wat uitleg over het klepschieten. Zo kreeg ik de verschillende “kleppen” te zien en kon ik zien hoe deze werden geplaatst op de schietmast. De dames waren ondertussen volop naar de titel van Koningin aan het schieten.

De “klep” hangt boven op een 20m hoge mast. Met een 6mm karabijn mikken de schutters, met behulp van een aanlegboom, naar de klep. Deze heeft verschillende diameters, wat variatie brengt in de wedstrijd. Wat mij opviel was de positie hoe de schutters bij de aanlegboom staan. Iedereen heeft zijn eigen manier en techniek om zo goed mogelijk te schieten. Het was alvast een interessant om dit eens allemaal van dichtbij te zien.
Aangezien ik nog een eindje naar huis moest rijden zou ik het einde van de schieting niet halen. Jean zou me dan wel de namen van de winnaars doormailen. Bij de dames werd Eliane Wendrix (59, Hoeselt) de nieuwe Koningin met veertien treffers.
Drie ploegen behielden over de twee wedstrijddagen het maximum van 112 punten. Voor de herkansing hadden de schuttersgilden St-Joris Munsterbilzen en St-Lutgardus Martenslinde niet voldoende schutters aanwezig. St-Amandus Spouwen was wel met een volledige ploeg aanwezig en benutte de extra punten.

(C.V.)

klep helper klein

foto: “Iedere schutter wordt bijgestaan door een helper. Die geeft kogels aan, zet de kleppen terug en zorgt dat de schutter geen last heeft van de zon.”

Sint-Laureins, zaterdag 1 september 2018. Prachtig zomerweer en 125 inschrijvingen, een succes voor het VlaS-kampioenschap krulbol. De finale tussen de ploeg van Mieke Millecam, André Rogge en Luc Beekaert tegen Rudy Tourny (65, Oosteeklo), Luc Dauw (53, Knesselare) en Yorben Van Vooren (19, Assenede) werd er één waar de ploeg van Rudy een maatje te sterk was. Rudy bolde een sterke partij, Luc en Yorben gaven een demonstratie van bol- en schietwerk. Mieke, André en Luc botsten op een ploeg waar weinig tegen te beginnen was. Geen schande tegen zulke klasbakken. Eindstand 4 – 9.

(HC)

VlaS kampioenschap1sept18 klein

foto: ‘Zittend met hun mooie prijzenmand: Yorben Van Vooren, Rudy Tourny, Luc Dauw. Staand de verliezende finalisten:. André Rogge, Mieke Millecam, Luc Beekaert.’

Inrichter kaatsclub Amis Réunis Buizingen is tevreden: een bewolkte hemel maar droog, dus een ideaal weertje voor de finales van de Beker van Vlaanderen pupillen en van de hoogste Vlaamse reeks. De vier ploegen die zich plaatsten, starten met een halve finale waarna beide winnaars de finale betwisten. Bij de pupillen (10-12 jaar) kwam Grimminge 4-1 achter tegen Galmaarden maar knokte zich nog in de wedstrijd en verloor uiteindelijk slechts met 6-7. De andere halve finale begon spannend maar uiteindelijk won Baasrode overtuigend.

De finale Galmaarden – Baasrode kon alle kanten uit, maar mede dankzij hun aanhoudende oplettendheid haalde Galmaarden met 7-5. De jury merkte tevens het sterke keren van Jelle Desmarlières van Galmaarden op en riep hem uit tot beste pupil van de dag.
In de ligareeks werd favoriet Brussegem verrassend met een spannende 6-7 uitgeschakeld door een erg gemotiveerd Herdersem. In de finale moest Herdersem opnieuw tot het uiterste gaan tegen een met veel vertrouwen spelend Halle. Bavo Van Hemelryck werd uitgeroepen tot beste senior van het Kampioenschap van Vlaanderen 2018 van de Kaatsentiteit Vlaanderen vzw.

(HC)

kaatsen Galmaarden wint KvV pupillen klein

foto: ‘De spelers van de winnende ploeg Galmaarden poseren graag voor een resem smartphones en fototoestellen.’

Evergem – Maandag 13 augustus 2018 vond het jaarlijkse Kampioenschap van Vlaanderen krulbol plaats. Dit als onderdeel van de jaarlijkse feestelijkheden aan de Doornzele Dries te Evergem onder de titel “Europese Spelen”. Bij de mannen streden 138 spelers, verdeeld over 69 duo’s, voor de titel. De teamindeling gebeurde volgens het principe van ‘maats-mee’, de ploegen werden dus niet door loting samengesteld. Favorieten Kristof Vernaeve (40 jaar, Kluizen) en Serge De Pauw (37 jaar, Assenede) konden de verwachtingen inlossen en kroonden zich tot Vlaams krulbolkampioen.
Bij de dames scheven 26 deelneemsters zich in. Via loting werden deze verdeeld over 13 ploegen. Kathy De Baets (46 jaar, Lovendegem) en thuisspeelster Christine Van Den Berghe (63 jaar, Evergem) mogen zich een jaar lang Vlaams krulbolkampioen noemen.
Bij de jeugd, tot 15 jaar, waren er tien deelnemers. Nadat in 2016 met Xander Vandurme en in 2017 met Davy Vanhecke steeds de jongens aan het langste eind trokken, stond dit keer Elise Vercauter (8 jaar, Ronsele) op het hoogste schavotje. De ‘elite’ past maar beter op want het jonge krulbolgeweld komt eraan!

(PL)

krulbol Elise Vercauter in actie klein

foto: “Vlaamse kampioen bij de jeugd Elise Vercauter rolt een winnende bol.“

Activiteitenkalender

aug
14

14 augustus 2021 13:30 - 21:00

aug
14

14 augustus 2021 14:00 - 18:00

aug
15

15 augustus 2021 13:30 - 21:00

sept
18

18 september 2021