• AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Volle parkings, talrijke fietsers en kleurrijke vlaggen... je kon er niet naast kijken als je langs de Urselseweg reed. Dit 53ste Wereldkampioenschap trok wederom vele bolders naar de banen. Wel eigenaardig dat er geen enkele buitenlandse speler aanwezig is op een Wereldkampioenschap? Bij heren konden we een onverwachts spannende finale zien, terwijl de dames meer kwaliteit in hun spel hadden tijdens de finale.

Om 13u begonnen de heren aan hun WK. Iedereen werd geloot en na een kwartiertje waren alle bolbanen druk bezet. Om 14u konden de 23 ingeschreven dames beginnen aan hun WK.

krulbol winnaars WK 2018 klein

foto: “De winnaars van het 53ste Wereldkampioenschap mochten elk een prachtige trofee in ontvangst nemen.”

Lees meer: Dames krulbollen met meer kwaliteit op het WK

Menen, zondag 13 mei 2018

Voor de 88ste Nationale keizerschieting te Menen Sint- Joris, in het Westen van ons land, begon de dag somber. Naarmate de dag vorderde kwam de zon toch af en toe tevoorschijn. Dat er voor deze Keizerschieting boogschieten staande wip een sterk deelnemersveld was, bleek al vlug want de hoofdvogel werd kort na de start afgeschoten door meerdere schutters. 111 koningen en koninginnen (één per KNBBW-maatschappij) namen deel. Naarmate de wedstrijd vorderde steeg de spanning want niemand slaagde erin om de keizersvogel tweemaal neer te halen. Dus moesten niet minder dan twaalf koningen aantreden in de afkamping met de Keizerstitel als inzet. Dat de stress de deelnemers parten speelde, bleek in de eerste kampronde: niemand slaagde erin de keizersvogel neer te halen. Dit ondanks de steun van hun meegereisde supporters. Hopelijk zou een tweede kampronde wél een winnaar kunnen aanduiden. En ja, Dirk Van Meenen (61, Ekeren) - koning van de staande wip maatschappij Kallo Sas Sint Sebastiaan, slaagde er als derde kamper in de keizersvogel af te schieten. Hij wachtte daarna gelaten tot de negen resterende kampers hun pijl hadden afgeschoten. Geen enkele van hen slaagde in hun opzet. Na het laatste schot van de laatste koning wist Dirk dat de fel begeerde titel ‘Keizer van België 2018’ de zijne was.

(HC op basis van het verslag van KNBBW-verslaggever Eric Van Neste, foto’s Koen De Laere)

Keizer Dirk Van Meenen2018KNBBW actie

foto: "Wipschutter Dirk Van Meenen staat in boog, een moment van opperste concentratie."

Op donderdag 15 maart 2018 vertrokken twintig Belgische Short Mat Bowls-spelers naar het Zweedse Strömstad om er aan het Wereld Kampioenschap “Short Mat Bowls” deel te nemen. De Belgische delegatie was samengesteld uit twee ploegen van elk van de vier disciplines: Singles-Pairs-Triples-Fours.

Het WK werd over drie speeldagen betwist. De Belgische Fours speelden een fantastisch tornooi. In de A-reeks eindigde onze Fours op de derde plaats in hun reeks en dus net niet geplaatst. In de Singles A eindigde Dimitri Payne (28, Herentals) op de 6de plaats maar zijn vader Jonathan (49, Herentals) deed het beter. In zijn groep was het spannend voor de tweede plaats. Hij stond virtueel derde met evenveel punten, maar met veertien shots minder, dan zijn Engelse tegenstandster Bronagh Toleman, waartegen hij een gelijkspel had gehaald op zaterdag. Winnen was dus de boodschap, en liefst met veel shots verschil en hopen dat Bronagh Toleman zou verliezen of een draw zou spelen tegen Michael John uit Wales. Jonathan Payne begon de laatste voorronde wedstrijd schitterend en wist de Noor Lars Rune Lauritsen te verslaan met 29-6, zodat hij nu virtueel tweede stond. De wedstrijd tussen Engeland en Wales eindigde wat later op 13-10 voor Engeland en daardoor mocht België als tweede, met evenveel punten als de derde maar met zes shots meer, naar de halve finale.

 

shotmat banen

foto: “Verschillende banen naast elkaar zorgen ervoor dat je alles van dichtbij kan volgen.”

 

Lees meer: Vlaming Jonathan Payne is Wereldkampioen!

Brugge

In onze reeks over jeugd in de kijker gaan we dit keer bij de katapult langs. Momenteel telt de Vlaamse katapultbond een 170-tal aangesloten leden. Hiervan zijn er ongeveer een 15-tal jongeren. Maar er is er iemand die er toch wel met kop en schouders bovenuit steekt. Deze keer is het een zij die we als jeugdige topper in de kijker zetten: Taylor Plysier. Twaalf jaar en woont sinds kort met haar zus, mama & papa in Hooglede.

Hoe ben je in contact gekomen met katapult?

Hierop is haar antwoord: “Het is de schuld van Gert Verhulst”. Dit moeten we even kaderen natuurlijk. Enkele jaren geleden werd de Katapultclub Bekegem gevraagd door Ketnet of ze niet met hun kooi in Plopsaland konden aanwezig zijn. Dit was voor Ketnet-Winterpret tijdens de Kerstvakantie. Daniël Vandewalle trok met enkele van zijn leden een week naar Plopsaland. Daar maakten Taylor en haar papa kennis met het katapultschieten. En zo is de bal aan het rollen gegaan...

Hoelang en hoeveel train je?

Taylor doet dit nu ongeveer tweeënhalf jaar. Dit in de Katapultclub Bekegem. Hoewel, dit is nu haar laatste seizoen geweest in Bekegem. Vanaf volgend seizoen zal ze in de nieuwe club, Gamekeeper Proshot Team Roeselare, van haar papa trainen. Patrick Dejonckheere begeleidde haar van haar eerste stappen tot haar eerste successen in de katapultclub van Bekegem. Ze trainde er steevast tweemaal per week, wat in de toekomst ook zo zal blijven. Maar voor Taylor is het nog altijd plezier die de bovenhand heeft. Ze doet het spelletje gewoon heel graag.

 

jeugd taylor

foto: “Taylor in volle concentratie kijkend naar haar doel.”

 

Lees meer: Jeugd met ambitie

Ondanks dat darts vooral in cafés voorkomt, en als cafésport wordt bestempeld, mag darts een echte sport genoemd worden. Een sport die echter door velen wordt onderschat. Darts is in de voorbije decennia, dankzij de BBC-uitzendingen, uitgegroeid tot een internationale sport met duizenden beoefenaars, van puur recreatief tot professioneel niveau. Ook België telt heel wat beoefenaars van de dartssport, verdeeld over verschillende clubs en verbonden.

Enkele redenen waarom darts wel degelijk een sport is:

- Het vraagt het nodige talent
- Oog-handcoördinatie is superbelangrijk
- Het wordt volledig gespeeld op de fijne motoriek: men moet exact in het kleine vakje mikken en gooien met een licht pijltje (25 gram), dus zodra er iets mis gaat zie je dat direct aan het resultaat.
- Het vergt vooral heel veel concentratievermogen en mentale kracht

Enkele redenen wat darts een mooie sport maakt:

- Wat deze sport ook altijd heel aantrekkelijk maakt is als de underdog wint. Bij darts wint deze altijd, want er doen eigenlijk alleen maar underdogs mee.
- Darters proberen elkaar zenuwachtig te maken door elkaar te beïnvloeden.
- Het geeft een lachwekkend effect als die mannen in hun lelijke shirts met iets te dikke buiken staan te dansen en als helden en gladiatoren onthaald worden op zo’n groot podium met mooie vrouwen eromheen.
- Het mooie aan darts is dat je tijdens die spannende momenten ook heel goed aan de darter kan zien dat hij zenuwachtig is.
- De beslissende zenuwslopende (sleutel)momenten volgen elkaar in sneltempo op tijdens de finales.
- Het maakt het des te mooier als je echte helden hebt bij sport. Je kan je hechten aan een darter en zo wordt hij dan jouw held. Ze spelen een lange tijd en ze zijn ook wereldtoppers.

Dit zijn maar enkele redenen waarom de dartssport aux sérieux moet genomen worden en het waard is om bekeken en getoond te worden.

 

 

Lees meer: Darts is de naam sport waardig

Gualdo Tadino (Ita), 22/23/24 juni 2018 – Dat het katapultschieten, ook wel slingshooting genaamd, in opmars is, kon je al merken aan de jaarlijkse Europese kampioenschappen. Om zich te kunnen meten met andere katapultschutters in de wereld, werd er nu voor de eerste maal een Wereldkampioenschap katapultschieten georganiseerd. Het Middeleeuws Italiaans stadje Gualdo Tadino in de provincie Umbrië werd de eerste gaststad voor dit drie dagen durend event.
Vanuit België trokken een twintigtal schutters richting Italië om zich daar te meten met de rest van de wereld. Op de eerste dag kon iedereen kennis maken met de andere schutters. De Europeanen kenden elkaar al een beetje van op de Europese kampioenschappen, maar ook met de andere schutters verliep het eerste contact hartelijk. Onze schutters kwamen elk op hun manier naar het kampioenschap. Met auto, mobilehome of vliegtuig was iedereen mooi op tijd aanwezig. Op de eerste dag konden ze ook al even trainen, kwestie van het rekkergevoel te onderhouden voor de grote wedstrijddag. Op donderdag werd iedereen verwacht in het statige theater voor de officiële ontvangst. Per land mochten er twee vertegenwoordigers vooraan plaatsnemen. Voor België waren dit Max Sillen (43, Bocholt) en Luc Driesen (57, Kasterlee). Kosten noch moeite werden gespaard voor deze eerste editie. Door de aanwezige tolken kon iedereen de meeting meevolgen, toch in het Engels of Spaans. De Burgemeester en Schepen van sport deden hun woordje, de voorzitter van de Italiaanse Traditionele Sporten kwam ook iedereen verwelkomen. Ook zijn collega van het Italiaans Olympisch Comité was aanwezig en zou daar twee dagen vertoeven. In België kun je enkel maar dromen van dergelijke ondersteuning voor de traditionele sporten en sporters. Na wat toelichtingen over de reglementen werden hier ook de eerste afspraken gemaakt voor een wereldkatapultfederatie. In de vroege avond volgde er nog de ploegenvoorstelling op het gemeenteplein. In een optocht voorafgegaan door vendelzwaaiers en trommelaars, passeerde ieder land met zijn nationale vlag voorbij de tribunes.
Op vrijdag was het dan zover: de eerste wedstrijddag van het allereerste wereldkampioenschap was aangebroken. Met tien naast elkaar opgestelde doelen en een strak wedstrijdschema, moest iedere schutter zes maal aantreden. En dit twee dagen na elkaar. Er werd één manche op kartonnen doelkaarten afgewerkt, de andere manches waren op neervallende plaatjes. Het was mooi om te zien, zoveel schutters, zoveel verschillende katapulten, zoveel stijlen. Bij de mannen waren er 143 ingeschreven schutters, de dames waren met twintig om te strijden voor de wereldtitel. Bij de jeugdreeksen is er duidelijk nog werk aan de winkel. De jongens waren met zes, allemaal Italianen, bij de meisjes waren met drie, allemaal Belgen. Het was al vlug duidelijk dat die volledige trofeeënkast bij de meisjes jeugd naar België zou gaan, maar wie haalde welke trofee binnen?

katapult WK team BE klein

foto: “De Belgische delegatie kon toch enkele trofeeën mee naar huis nemen.”

Lees meer: Chinezen winnen goud & zilver op eerste WK katapultschieten

Zondag 17 juni 2018 stond voor de kruisboogschutters in het teken van de interland België – Nederland. Er werd bij dit treffen geschoten op een afstand van twintig meter. De wedstrijd in Meer, deelgemeente van Hoogstraten kwam tot stand met dank aan NUKB, de overkoepelende organisatie van de regionale vleugels LUK en URA, in samenwerking met de regionale kruisboogvereniging Verenigde Vrienden Meer. Er namen 24 geselecteerde schutters deel van beide landen. Voor het uiteindelijke landenklassement kwamen de twintig beste resultaten per land in aanmerking. De beste Belgische en beste Nederlandse schutter werd overigens beloond met een bijzondere prijs van de stad Hoogstraten. Nederland won de interland met 1920 tegen 1892 punten en mag de wisseltrofee meenemen over de Moerdijk. Individueel kenden de Belgen meer succes: Carlo Schollaert (59 jaar, Sint-Rochus Gent) wist als enige schutter een perfecte 100/100 te schieten en won de gouden medaille. Vier schutters, twee Belgen en twee Nederlanders, mochten na hun reeks van 99/100 kampen om het zilver en het brons. Uiteindelijk haalde Greet Jacobs (55 jaar, Sint-Sebastiaan Gooreind) brons met een nakamp van 97/100. Igor Sevenants van de organiserende Verenigde Vrienden uit Meer werd verdienstelijk vierde.
Na de gebruikelijke dankwoorden en proclamatie werden de deelnemers en officials vergast op een smakelijke barbecue, de ideale manier voor verbroedering tussen de twee landen.

(PL op basis van verslag Stefaan Vandooren)

Cover back kruisboog klein

foto: “Kruisboogschutters in opperste concentratie tijdens de interland België – Nederland.“

Activiteitenkalender

aug
14

14 augustus 2021 13:30 - 21:00

aug
14

14 augustus 2021 14:00 - 18:00

aug
15

15 augustus 2021 13:30 - 21:00

sept
18

18 september 2021