• 2019nov_NicolasHein_klein.jpg
  • AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Sinds in 2012 de Short Mat Players Tour (hierna afgekort SMPT) werd opgericht met tornooien over heel Europa en een invoering van een wereldranking voor short mat (of curve) bowls, zijn Jonathan (48, Herentals) en Dimitri Payne (27, Herentals) op elk rankingtornooi aanwezig geweest. Zowel vader als zoon behaalden successen en hebben de medailles om het te bewijzen. Dit seizoen was, hoewel een tornooi overwinning ontbrak, misschien wel het meest succesvolle.

World Cup, 19 augustus 2016

Het SMPT seizoen 2016-2017 wordt voor het tweede jaar op rij geopend met de World Cup. Hierin nemen van elk land de top vier spelers op de wereld ranking het op tegen de andere landen. Het unieke concept laat de vier spelers singles spelen tegen de vier van het andere land met ook de globale score die meetelt. Voor België speelden naast de twee Paynes ook Sibe Laureys (18, Herentals) en Erwin Vanlangenakker (52, Alken) mee op basis van hun resultaten van vorig seizoen.

UK Open, 20 en 21 augustus 2016

Aansluitend op de World Cup volgt het eerste echte rankingtornooi van het seizoen. Dimitri begint het seizoen als tweede op de wereldranking, weliswaar vele punten achter Mark Beattie van Ierland die twee super seizoenen achter de rug heeft.

Swedish Masters, 14 en 15 januari 2017

Een echte doorbraak komt er echter op het tornooi in Zweden. Jonathan staat ondertussen op derde plaats in de wereld ranking. Dus twee Belgen op  plaats twee en drie. Het verschil met de nummer één op dat moment? Twee punten! Dimitri wint tegen Rosa Albrektsson van Zweden en ziet op de mat naast hem Beattie verliezen van jawel… Jonathan Payne. Die helpt z’n zoon aan de nummer één.

World Masters 22 en 23 april 2017

Tot slot het laatste en grootste tornooi van het seizoen met 234 spelers. Zowel Jonathan en Dimitri zijn uit op die titel van beste speler van het seizoen, de eerste en derde plaats op de wereld ranking lijken veilig. Dimitri doet wat nodig is en geraakt tot bij de laatste zestien. Jonathan komt niet voorbij de groepsronde en zakt zo terug naar zesde voor het seizoen.

Dimitri Payne wint de “Order of Merit”, dit is de prijs uitgereikt aan de beste speler over het hele seizoen. Hij mag deze prijs in augustus ontvangen bij de opening van het nieuwe seizoen.

Beide spelers zijn bovendien genomineerd voor de Players Player of the Season. Voor deze titel wordt gestemd door de spelers.

Alle info foto’s en video’s van wedstrijden op www.shortmatplayerstour.com

’t Stad verliest van de Kempen

Castelré, zondag 19 maart 2017.  Als afsluiting van het zes meter seizoen heeft er de kamp Kempen tegen het Antwerps Kruisboog Verbond (AKV) plaatsgevonden. Ook ditmaal was de ploeg van de Kempen te sterk. In Castelré traden voor elk verbond zestien schutters aan. Reeds in de eerste ronde liet Igor Sevenans(32, Meer) er geen twijfel over bestaan. Hij zou als enige deze kamp het maximum aantal punten, 100,  kunnen behouden. Frie Konings(53, Sprundel NL), ook al voor de Kempen, was de enige schutter die eindigde op 99 punten. Voor het AKV zetten Mario Peeters en Kris de Ruyter daar allebei 98 punten tegenover. Kempen won met een totaal van 1.506 punten tegenover AKV met 1.491. Naast de drie eerste prijzen krijgen andere ook nog een “geluksprijs” genaamd persoonlijk ereteken. Van de 32 deelnemers ontvingen volgende schutters een persoonlijk ereteken:

1 Igor Sevenhans (K), 2 Frie Konings (K), 3 Mario Peeters (AKV), 4 Kris de Ruyter (AKV) en 5 Danny Peirsman (AKV). Ook de tiende in de uitslag, Bart Geerts (K), de 16de Robert Martens (K) en de 24ste Frank van den Bergh (AKV) ontvingen een ereteken. Frans Tackx uit Minderhout, voorzitter van de Kempen mocht de wisselbeker een plaatsje geven tot volgend jaar. 

tweekamp AKV Kempen klein

Naar jaarlijkse traditie wordt in de maand december geschoten voor de titel van keizer op de afstand van zes meter. Alle koningen en prinsen van elke vereniging plus de “oude” keizer en de bondskoning mogen meedingen naar deze eretitel.
Op de foto valt het op dat ook de jongeren onder ons klaar stonden om de keizerstitel weg te kapen.
Deze wedstrijd wordt geschoten op een roos van 0.5cm. Dat wil zeggen dat je die dag uiterst geconcentreerd en rustig moet zijn en ook een dosis geluk moet hebben.
Verschillende onder de deelnemers wisten het eruit te schieten, maar Kris de Ruyter(51, Ekeren) schoot de roos er eenmaal meer uit dan alle anderen.
Kris is niet aan zijn proefstuk toe. Het lukte hem al zes maal om deze titel binnen te halen. Er is tot op heden maar één persoon geweest, met name Fons Vervliet, die beter deed. Kris heeft zich voorgenomen, dit record te breken!

Keizer AKV

Adegem, 23, 24 en 25 juni 2017

Tijdens het weekend van 23, 24 en 25 juni vond het jaarlijkse Belgisch Kampioenschap gaaibollen plaats. Traditiegetrouw namen de winnaars van het voorgaande jaar de rol van gastheer/ gastvrouw op zich. Dit betekende dat er dit jaar in het André Trenson Stadion te Adegem om de Belgische titel gekampt werd.

Er werd gestreden om zowel de individuele titels als de titels per ploeg. Dit bij zowel de mannen, de vrouwen als bij de jeugd. 180 bolders namen deel aan het kampioenschap, verdeeld over 35 ploegen. Bij de mannen ging de individuele titel naar Kenneth De Meyer met een score van 35, gevolgd door Steven Roets (34) en Ronny Storm (33). Sterkste ploeg bij de mannen was wederom A.T.S met een score van 149. Dit was 9 punten meer dan de 2e, Komen en Gaan. Bij de dames ging de individuele titel naar Marleen Braet met een score van 31, gevolgd door Thérèse Van Vooren (30-12) en Jolien Ryckenboer (30-8). Beste damesploeg is Komen en Gaan die met een score van 128 net 1 punt meer behaalde dan ’t Kloefke. Spanning troef dus in de verschillende competities. Bij de jeugd +10 ging de titel naar Brecht De Deyne met een score van 22, gevolgd door Haliajah De Baets (16). Lysha De Deyne behaalde met een score van 21 de titel bij de jeugd -10, voor Mila De Deyne (15).

De titel voor ATS betekent dat het BK ook volgend jaar beslecht wordt in het André Trenson Stadion. Krijgen we wederom dezelfde namen op de diverse podia? Of komt er een aflossing van de wacht en zullen nieuwe sterren aan de Belgische gaaibolhemel verschijnen? Het antwoord hierop krijgen we in 2018.

ATS gaaibolders mannen

foto: ATS gaaibolders mannen

ATS gaaibolders mannen

Sporthal ’t Veld volgepakt

Sijsele, zaterdag 24 juni 2017

Mijn oud collega Chris Vanden Cantoore is zeer actief als liggende wip schutter en organisator. Eind juni organiseerde hij met zijn schuttersvereniging De Winnetous het zesde Dams Kampioenschap Liggende wip in Sijsele. In de sporthal ’t Veld werden 18 wippen geplaatst, elk met kooi en verlichting. 54 ploegen van elk drie schutters kwamen aan de schietlijn. Elke ploeg startte met twee reeksen van dertig pijlen (tien pijlen per persoon). Aan de hand van het hiermee opgemaakte klassement werden de ploegen daarna ingedeeld in een groep van 36 ploegen die de Grote Finale betwistten en een groep van 18 ploegen die de Kleine Finale betwistten. Er werd met andere woorden voor gezorgd dat iedereen veel schietgelegenheid kreeg. Winnaar van de Grote Finale werd ‘Team Sylverline 4’, samengesteld uit de schutters Brigitte Oger (55, Zuiddorpe), Marnix Suy (49, Zuiddorpe), Geert Pyfferoen (56, Oosteeklo). (HC op basis van informatie van Chris Vanden Cantoore)

Kamp van Damme - Liggende wip Kamp van Damme - Liggende wip

Bekegem, zondag 11 juni 2017

In de Vlaamse katapultbond wil men de prestaties van de clubs in wedstrijden belonen. Hiervoor werd een wisselbeker in het leven geroepen. Aan de hand van berekeningen worden deze resultaten bijgehouden in een klassement. Indien een club driemaal na elkaar de wisselbeker meenam, mocht die club deze definitief houden. Voor Katapultcub Bekegem was dit het geval. Bijgevolg kwam er een nieuwe wisselbeker, geschonken door brouwerij Van Honsebrouck. Deze brouwerij had net het bier ‘Filou’ uitgebracht en het logo beeldt een jeugdige katapultschutter af. Ook ditmaal mocht Katapultclub Bekegem de beker mee naar huis nemen. Welke club doorbreekt deze zegereeks? (KV op basis van verslag Daniël Vandewalle)

Daniël Vandewalle, voorzitter Katapultclub Bekegem, steekt trots de nieuwe wisselbeker in de lucht

foto: Daniël Vandewalle, voorzitter Katapultclub Bekegem, steekt trots de nieuwe wisselbeker in de lucht.

Oostnieuwkerke, maandag 4 juni. Pinkstermaandag is traditiegetrouw de dag waarop de finale van het Vlaams kampioenschap trabollen drie tegen drie gehouden wordt. Dit gaat nu al enkele jaren door in de accommodatie van René Depypere, ’t Nieuwboldershof. Rik Vandepitte (63, Oostnieuwkerke), secretaris van de club, neemt al enkele jaren de organisatie van dit drie tegen drie kampioenschap op zich. Vooral omdat er geen andere kandidaten zijn die dit op zich willen nemen.  

Dit jaar hadden zich 49 teams ingeschreven. Daarbij ook een pak spelers uit Noord-Frankrijk en Wallonië. De finale werd een puur Vlaams onderonsje, want bijna alle spelers zijn lid van de lokale club, voor hen was het dus eerder een thuismatch. Om 14u30 ging de finale van start. In tegenstelling tot andere wedstrijden werd er gespeeld tot 24 punten.

Het rode team van Ronny Dewachter (65, Roeselare) en zijn twee dames Greta Damman (58, Roeselare) en Christine Delaey (64, Rumbeke) gingen van in het begin vol voor de overwinning. Het blauwe team met Wilfried Vanpeteghem (74, Westrozebeke), Bekeart Andre (73, Westrozebe) en de youngster Neal Vandepitte (25, Hooglede) wilden zich uiteraard niet laten kennen en volgenden in het spoor van Ronny en zijn dames. De scheidsrechter moest er soms met zijn passer bijgehaald worden om te beslissen over de millimeters. Bij de pauze was het 12-9, beide teams waren elkaar waard. En dat werd na de pauze alleen maar duidelijker. Hoewel het blauwe team gans de tijd met enkele punten achter liep, kwamen ze toch nog op gelijke hoogte. Bij een score van 19-19 begon de spanning nog meer te stijgen. Ook bij de talrijk opgekomen supporters kon je de spanning voelen. Bij een score van 23-21 kon Ronny het laatste punt scoren dat ze nog nodig hadden. Hij omzeilde mooi de blauwe bollen en haalde zo opnieuw de titel binnen. Einde wedstrijd. Een finale van maar liefst drie uren hadden ze hier in lange tijd niet gehad. Het werd tijd om de kampioenen te huldigen. Ook de jonge burgemeester Francesco Vanderjeugd was van de partij om de winnaars en de organisatie te feliciteren. 

Trabol scheids met passer klein

Activiteitenkalender

feb
1

1 februari 2020 09:00 - 18:00

feb
9

9 februari 2020 10:00 - 17:00

mrt
20

20 maart 2020 - 22 maart 2020

apr
25

25 april 2020