• 2019nov_NicolasHein_klein.jpg
  • AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Wroclaw, Polen, 20 - 30 juli 2017

De Wereldspelen of World Games zijn een internationaal sportevenement bedoeld voor de sporten en sportonderdelen die niet binnen de Olympische Spelen (OS) vallen. Ze vinden ook wel om de vier jaar plaats in het jaar na de Olympische zomerspelen. Wel krijgt de organisatie van de Wereld Spelen de steun van het Internationaal Olympisch Comité.

Dit jaar vonden de spelen plaats in Polen, Wroclaw. De bij VlaS aangesloten Belgische touwtrekbond is met een delegatie naar Polen getrokken. Maar hoe hebben zij het nu gedaan op deze wereldspelen? De Belgische Pull Bulls traden in de categorie Men’s outdoor 700kg. De mannen die de Belgische kleuren mochten verdedigen waren: Hendrickx Jan (38 – TTV Fam. Janssens), De Schutter Wim (39 – TTV Fam. Janssens), Janssens Willy (49 – TTV Fam. Janssens), Broeckx Wim (33 – TTV Fam. Janssens), Van De Perre Andreas (62 – TTV Fam. Janssens - COACH), Schuermans Johny (23 – Berketrekkers Merksplas), Mertens Luc (37 – TTV Mertensmannen), Smets Ief (32 – TTV Fam. Janssens), Vosters Dirk (46 – TTV Galliërs), Mertens Raf (38 – TTV Mertensmannen), Vermeiren Joris (32 – TTV Vandakker).

The Pulls Bulls zijn tot in de halve finales geraakt. Hier moesten ze het kopje buigen tegen de mannen van Groot-Brittannië. De finale ging trouwens tussen Zwitserland en Nederland, waarbij Zwitserland met een drie-nul overwinning het goud pakte. Met de vierde plaats vallen de Pulls Bulls net naast het podium. Toch zijn ze zeker tevreden met dit resultaat. De top zijn ook niet de kleinste landen. Deelnemen aan de Wereld Spelen was een enorme ervaring. Ze hopen er de volgende keer terug bij te zijn.

Ook in petanque hebben de Belgen van zich laten horen. Toch vooral in het dames dubbel. In een ander artikel in deze Trend hebben we het over het WK Petanque in Gent. Daar haalde het duo Barzin Nancy en Max Camille een zilveren medaille. Wel op deze wereldspelen hebben ze dit nog eens over gedaan. Ook hier haalden ze dus een zilveren medaille. In de finale verloren ze van Thailand met zware cijfers (13 – 1). Des al niettemin een knappe prestatie van ons Belgisch duo.

In het biljart, drieband, hadden we met Eddy Leppens ook een Belgische vertegenwoordiger. Hij geraakte in de kwartfinales jammer genoeg niet voorbij de Nederlander Jasper Dick. Dick won met een score van 40 – 24.

Ook in de discipline archery ofwel handboogschieten hadden we met Sarah Prieels een Belgische aanwezig die onze vlag zou verdedigen. Sarah neem deel in het onderdeel ‘handboogschieten Women’s Compound’. Er stonden achttien dames op de startlijst. In de kwalificatieronde werd ze vijfde en mocht dus een ronde verder. In deze ronde, laatste 16, kon ze nipt winnen van de Poolse Mariya Shkolna. In de kwartfinale moest ze het opnemen tegen de Russische Aleksandra Savenkova, maar haalde het net niet. Hierdoor werd ze zevende in het eindklassement. Toch zeker een knappe prestatie. (CV)

 

Kralupy, Tsjechië, 28 - 30 juli 2017

Voor de Vlaamse katapultschutters is het jaarlijks toch uitkijken naar het Europees Kampioenschap. Ook dit jaar waren er 31 Belgen vertegenwoordigd op het EK katapultschieten in Tsjechië. Het driedaagse tornooi werd met een ‘Welcoming tournament’ aangevangen. Er werd op drie ongewone doelen geschoten, maar dat hield de Vlaamse delegatie niet om zich te tonen. Bij de jeugd kon Taylor Plysier (11 – Bekegem) winnen voor Logan uit Engeland en Vaclav Jr uit Tjechië. Ook de dames toonden zich. Van de tien haalden er drie het podium. Tilly Decomble (49 – Bekegem) haalde de hoofdprijs binnen, Ludgard Keymis (64 – Tongerlo) werd tweede en Ann Bollaerts (48 – Antwaarpse) maakte het podium compleet. Luc Driesen (56 – Antwaarpse) was dan weer de sterkste bij de heren voor een Engelsman en Tjech. Met vijf op negen trofeeën was dit alvast een goed begin van het tornooi.

Zaterdag begon dan het eigenlijk EK. Deze werd toch wat overschaduwt door technische problemen. De computer gaf de geest en alles moest dus manueel geteld worden. Gelukkig wisten de schutters zelf nog wat ze hadden geschoten. Zodoende hadden ze het klassement pas op zondagmiddag. Bij de heren bleek Luc Driesen het brons te pakken na twee Italianen. Bij de dames was het terug een volledig Belgisch podium. Met terug Tilly Decomble op het hoogste schavotje. Ludgard Keymis was terug tweede en de derde plaats werd ingenomen door Nadia Cardon (60 – Bekegem). Bij de jeugd moest Taylor nu haar meerdere erkennen in de Engelsman Logan Hudson. Zilver is zeker een knap resultaat. De zondag tijdens het landenkampioenschap waren er terug wat organisatorische problemen, in die mate zelfs dat de Belgen even moesten overnemen om alles terug op de rails te krijgen. Het Belgisch team met Luc Driesen, Tilly Decomble, Ludgard Keymis en Koen Plysier (37 – Bekegem) stranden terug na de Italianen. Het brons was voor Tjechië. Het was een mooi weekend geweest voor de Belgen. Als je weet dat de Belgen gebruik maken van de traditionele katapulten terwijl menig buitenlander een fabrieksgemaakt model met uitgekiende vizieren gebruikt. Op naar volgend jaar in Italië. (CV verslag op Luc Driesen)

EK katapult vlag

Foto: De Belgische katapultvlag mocht zeker niet ontbreken

Begin mei ging bij de Curlingclub van Zemst de deuren open van hun nieuwe curlinghal. Deze werd tot stand gebracht door de steun van verschillende partners. Zo investeerde de provincie Vlaams-Brabant €100.000 subsidies. Deze curlingbaan is uniek in België. Het zal de huidige spelers toelaten om te kunnen trainen in een perfecte curlingomgeving. (Zie ook de facebookpagina “Curling Zemst”). In september is er de officiële opening in het bij zijn van de minister van sport. In het volgend nummer hierover meer.

zemst curlingbaan

Kelmis, 22/23 april 2017 – Kelmis, gelegen in de Oost-Katons nabij Aachen, was het decor voor de Belgische Kampioenschappen schaarbaankegelen. Zowel het Tandem als individueel kampioenschap stonden op de agenda.

Er waren maar liefst zeven leden van de Beverse kegelclub in de finales geraakt. Het waren vooral de jeugd die hoge ogen wierpen. Yana Verhulst (15) haalde maar liefst vier maal de finales en wist hierin drie medailles binnen te halen. Ook Mathias Beeldens (15) haalde twee medailles binnen. Samen brachten de jeugd dus vijf medailles. Verder stonden ook nog op het podium: Karin De Bel, Walter Lijssens, Jos De Groof, Willy De Bel en Andre De Roeck. (C.V. op basis verslag Leonard Van Overmeire)

Na deze sterke prestatie had de sportclubbegeleider van VlaS, Kira, nog een kort interview met Yana die met drie zilveren medailles naar huis mocht: tandem dames, tandem jeugd & tandem mixtes.

Beverse actie yana klein

Lees meer: Beverse kegelclub heerst op het BK

Woesten, zondag 28 mei 2017.  Nationaal keizer 2016 Kevin Vanneste haalde vorig jaar de keizerschieting naar Woesten (bij Ieper).  Volgend jaar gaat de keizerschieting nog wat dichter naar de Franse grens: namelijk in Menen.  Daarvoor zorgde Filip de Muynck (50j, Meulebeke).  Als nieuw lid van de schuttersmaatschappij Menen Sint Joris versloeg hij 122 andere clubkoningen.  In de eerste ronde met drie pijlen haalde hij éénmaal de koningsvogel neer, net zoals elf andere schutters.  In de tweede ronde (vanaf dan elk één pijl) raakte geen enkele van de twaalf deelnemers de blok bovenaan de open wip van Woesten.  Bij de volgende schietbeurt was Filip de Muynck wel succesvol en bleef als enige over. Hij werd dan ook gehuldigd als negentigste keizer van de KNBBW.  Daardoor kunnen we dus nu al zeggen: ‘Tot de volgende afspraak voor deze mooiste individuele wedstrijd van het jaar op zondag 13 mei 2018 in Menen’.

KeizerKNBBW2017b

Sinds in 2012 de Short Mat Players Tour (hierna afgekort SMPT) werd opgericht met tornooien over heel Europa en een invoering van een wereldranking voor short mat (of curve) bowls, zijn Jonathan (48, Herentals) en Dimitri Payne (27, Herentals) op elk rankingtornooi aanwezig geweest. Zowel vader als zoon behaalden successen en hebben de medailles om het te bewijzen. Dit seizoen was, hoewel een tornooi overwinning ontbrak, misschien wel het meest succesvolle.

World Cup, 19 augustus 2016

Het SMPT seizoen 2016-2017 wordt voor het tweede jaar op rij geopend met de World Cup. Hierin nemen van elk land de top vier spelers op de wereld ranking het op tegen de andere landen. Het unieke concept laat de vier spelers singles spelen tegen de vier van het andere land met ook de globale score die meetelt. Voor België speelden naast de twee Paynes ook Sibe Laureys (18, Herentals) en Erwin Vanlangenakker (52, Alken) mee op basis van hun resultaten van vorig seizoen.

UK Open, 20 en 21 augustus 2016

Aansluitend op de World Cup volgt het eerste echte rankingtornooi van het seizoen. Dimitri begint het seizoen als tweede op de wereldranking, weliswaar vele punten achter Mark Beattie van Ierland die twee super seizoenen achter de rug heeft.

Swedish Masters, 14 en 15 januari 2017

Een echte doorbraak komt er echter op het tornooi in Zweden. Jonathan staat ondertussen op derde plaats in de wereld ranking. Dus twee Belgen op  plaats twee en drie. Het verschil met de nummer één op dat moment? Twee punten! Dimitri wint tegen Rosa Albrektsson van Zweden en ziet op de mat naast hem Beattie verliezen van jawel… Jonathan Payne. Die helpt z’n zoon aan de nummer één.

World Masters 22 en 23 april 2017

Tot slot het laatste en grootste tornooi van het seizoen met 234 spelers. Zowel Jonathan en Dimitri zijn uit op die titel van beste speler van het seizoen, de eerste en derde plaats op de wereld ranking lijken veilig. Dimitri doet wat nodig is en geraakt tot bij de laatste zestien. Jonathan komt niet voorbij de groepsronde en zakt zo terug naar zesde voor het seizoen.

Dimitri Payne wint de “Order of Merit”, dit is de prijs uitgereikt aan de beste speler over het hele seizoen. Hij mag deze prijs in augustus ontvangen bij de opening van het nieuwe seizoen.

Beide spelers zijn bovendien genomineerd voor de Players Player of the Season. Voor deze titel wordt gestemd door de spelers.

Alle info foto’s en video’s van wedstrijden op www.shortmatplayerstour.com

’t Stad verliest van de Kempen

Castelré, zondag 19 maart 2017.  Als afsluiting van het zes meter seizoen heeft er de kamp Kempen tegen het Antwerps Kruisboog Verbond (AKV) plaatsgevonden. Ook ditmaal was de ploeg van de Kempen te sterk. In Castelré traden voor elk verbond zestien schutters aan. Reeds in de eerste ronde liet Igor Sevenans(32, Meer) er geen twijfel over bestaan. Hij zou als enige deze kamp het maximum aantal punten, 100,  kunnen behouden. Frie Konings(53, Sprundel NL), ook al voor de Kempen, was de enige schutter die eindigde op 99 punten. Voor het AKV zetten Mario Peeters en Kris de Ruyter daar allebei 98 punten tegenover. Kempen won met een totaal van 1.506 punten tegenover AKV met 1.491. Naast de drie eerste prijzen krijgen andere ook nog een “geluksprijs” genaamd persoonlijk ereteken. Van de 32 deelnemers ontvingen volgende schutters een persoonlijk ereteken:

1 Igor Sevenhans (K), 2 Frie Konings (K), 3 Mario Peeters (AKV), 4 Kris de Ruyter (AKV) en 5 Danny Peirsman (AKV). Ook de tiende in de uitslag, Bart Geerts (K), de 16de Robert Martens (K) en de 24ste Frank van den Bergh (AKV) ontvingen een ereteken. Frans Tackx uit Minderhout, voorzitter van de Kempen mocht de wisselbeker een plaatsje geven tot volgend jaar. 

tweekamp AKV Kempen klein