• AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Ondanks dat darts vooral in cafés voorkomt, en als cafésport wordt bestempeld, mag darts een echte sport genoemd worden. Een sport die echter door velen wordt onderschat. Darts is in de voorbije decennia, dankzij de BBC-uitzendingen, uitgegroeid tot een internationale sport met duizenden beoefenaars, van puur recreatief tot professioneel niveau. Ook België telt heel wat beoefenaars van de dartssport, verdeeld over verschillende clubs en verbonden.

Enkele redenen waarom darts wel degelijk een sport is:

- Het vraagt het nodige talent
- Oog-handcoördinatie is superbelangrijk
- Het wordt volledig gespeeld op de fijne motoriek: men moet exact in het kleine vakje mikken en gooien met een licht pijltje (25 gram), dus zodra er iets mis gaat zie je dat direct aan het resultaat.
- Het vergt vooral heel veel concentratievermogen en mentale kracht

Enkele redenen wat darts een mooie sport maakt:

- Wat deze sport ook altijd heel aantrekkelijk maakt is als de underdog wint. Bij darts wint deze altijd, want er doen eigenlijk alleen maar underdogs mee.
- Darters proberen elkaar zenuwachtig te maken door elkaar te beïnvloeden.
- Het geeft een lachwekkend effect als die mannen in hun lelijke shirts met iets te dikke buiken staan te dansen en als helden en gladiatoren onthaald worden op zo’n groot podium met mooie vrouwen eromheen.
- Het mooie aan darts is dat je tijdens die spannende momenten ook heel goed aan de darter kan zien dat hij zenuwachtig is.
- De beslissende zenuwslopende (sleutel)momenten volgen elkaar in sneltempo op tijdens de finales.
- Het maakt het des te mooier als je echte helden hebt bij sport. Je kan je hechten aan een darter en zo wordt hij dan jouw held. Ze spelen een lange tijd en ze zijn ook wereldtoppers.

Dit zijn maar enkele redenen waarom de dartssport aux sérieux moet genomen worden en het waard is om bekeken en getoond te worden.

 

 

Lees meer: Darts is de naam sport waardig

Gualdo Tadino (Ita), 22/23/24 juni 2018 – Dat het katapultschieten, ook wel slingshooting genaamd, in opmars is, kon je al merken aan de jaarlijkse Europese kampioenschappen. Om zich te kunnen meten met andere katapultschutters in de wereld, werd er nu voor de eerste maal een Wereldkampioenschap katapultschieten georganiseerd. Het Middeleeuws Italiaans stadje Gualdo Tadino in de provincie Umbrië werd de eerste gaststad voor dit drie dagen durend event.
Vanuit België trokken een twintigtal schutters richting Italië om zich daar te meten met de rest van de wereld. Op de eerste dag kon iedereen kennis maken met de andere schutters. De Europeanen kenden elkaar al een beetje van op de Europese kampioenschappen, maar ook met de andere schutters verliep het eerste contact hartelijk. Onze schutters kwamen elk op hun manier naar het kampioenschap. Met auto, mobilehome of vliegtuig was iedereen mooi op tijd aanwezig. Op de eerste dag konden ze ook al even trainen, kwestie van het rekkergevoel te onderhouden voor de grote wedstrijddag. Op donderdag werd iedereen verwacht in het statige theater voor de officiële ontvangst. Per land mochten er twee vertegenwoordigers vooraan plaatsnemen. Voor België waren dit Max Sillen (43, Bocholt) en Luc Driesen (57, Kasterlee). Kosten noch moeite werden gespaard voor deze eerste editie. Door de aanwezige tolken kon iedereen de meeting meevolgen, toch in het Engels of Spaans. De Burgemeester en Schepen van sport deden hun woordje, de voorzitter van de Italiaanse Traditionele Sporten kwam ook iedereen verwelkomen. Ook zijn collega van het Italiaans Olympisch Comité was aanwezig en zou daar twee dagen vertoeven. In België kun je enkel maar dromen van dergelijke ondersteuning voor de traditionele sporten en sporters. Na wat toelichtingen over de reglementen werden hier ook de eerste afspraken gemaakt voor een wereldkatapultfederatie. In de vroege avond volgde er nog de ploegenvoorstelling op het gemeenteplein. In een optocht voorafgegaan door vendelzwaaiers en trommelaars, passeerde ieder land met zijn nationale vlag voorbij de tribunes.
Op vrijdag was het dan zover: de eerste wedstrijddag van het allereerste wereldkampioenschap was aangebroken. Met tien naast elkaar opgestelde doelen en een strak wedstrijdschema, moest iedere schutter zes maal aantreden. En dit twee dagen na elkaar. Er werd één manche op kartonnen doelkaarten afgewerkt, de andere manches waren op neervallende plaatjes. Het was mooi om te zien, zoveel schutters, zoveel verschillende katapulten, zoveel stijlen. Bij de mannen waren er 143 ingeschreven schutters, de dames waren met twintig om te strijden voor de wereldtitel. Bij de jeugdreeksen is er duidelijk nog werk aan de winkel. De jongens waren met zes, allemaal Italianen, bij de meisjes waren met drie, allemaal Belgen. Het was al vlug duidelijk dat die volledige trofeeënkast bij de meisjes jeugd naar België zou gaan, maar wie haalde welke trofee binnen?

katapult WK team BE klein

foto: “De Belgische delegatie kon toch enkele trofeeën mee naar huis nemen.”

Lees meer: Chinezen winnen goud & zilver op eerste WK katapultschieten

Zondag 17 juni 2018 stond voor de kruisboogschutters in het teken van de interland België – Nederland. Er werd bij dit treffen geschoten op een afstand van twintig meter. De wedstrijd in Meer, deelgemeente van Hoogstraten kwam tot stand met dank aan NUKB, de overkoepelende organisatie van de regionale vleugels LUK en URA, in samenwerking met de regionale kruisboogvereniging Verenigde Vrienden Meer. Er namen 24 geselecteerde schutters deel van beide landen. Voor het uiteindelijke landenklassement kwamen de twintig beste resultaten per land in aanmerking. De beste Belgische en beste Nederlandse schutter werd overigens beloond met een bijzondere prijs van de stad Hoogstraten. Nederland won de interland met 1920 tegen 1892 punten en mag de wisseltrofee meenemen over de Moerdijk. Individueel kenden de Belgen meer succes: Carlo Schollaert (59 jaar, Sint-Rochus Gent) wist als enige schutter een perfecte 100/100 te schieten en won de gouden medaille. Vier schutters, twee Belgen en twee Nederlanders, mochten na hun reeks van 99/100 kampen om het zilver en het brons. Uiteindelijk haalde Greet Jacobs (55 jaar, Sint-Sebastiaan Gooreind) brons met een nakamp van 97/100. Igor Sevenants van de organiserende Verenigde Vrienden uit Meer werd verdienstelijk vierde.
Na de gebruikelijke dankwoorden en proclamatie werden de deelnemers en officials vergast op een smakelijke barbecue, de ideale manier voor verbroedering tussen de twee landen.

(PL op basis van verslag Stefaan Vandooren)

Cover back kruisboog klein

foto: “Kruisboogschutters in opperste concentratie tijdens de interland België – Nederland.“

Woesten, Pinksterweekend 2018 – De tweedaagse ging dit jaar, zoals steeds, door op de schietstand in Woesten. Het betreft een schieting over vier ronden waarvan twee op de stilhangende fles en twee op de bewegende fles. Bedoeling is om zo min mogelijk strafpunten te verzamelen over de twee dagen. Per gemist schot krijg je strafpunten.

Geert Heens was ooit de bezieler van deze tweedaagse. In de jaren ’70-’80 werden deze nog in Reningelst gehouden. Maar toen de schietstand in een zonevreemd (landbouwgebied) kwam te liggen, was dit natuurlijk niet meer mogelijk. Remi probeerde dan om een oplossing te vinden, maar door ziekte van de café uitbaatster kon de schieting op het laatste moment toch niet doorgaan. Geert was zo dankbaar voor de inspanningen die Remi leverde om deze schieting alsnog te kunnen laten doorgaan, dat hij beloofde om de inrichters steeds te blijven steunen. Ondanks dat Geert al jaren zelf niet meer kan schieten na een werkongeval, doet hij dit tot op vandaag nog steeds, ondertussen al meer dan 30 jaar.
Er namen 64 geklasseerde schutters deel aan deze twee daagse. Waarvan slechts negen dames.

flessen klein

foto: “Winnaar Gerdi Blomme die ook zelf een tweedaagse in Lendelede organiseert.”

Lees meer: Dertig jaar steun voor tweedaagse flessenschieten

Beveren, 23/24/25 februari 2018

De Beverse schaarbaankegelclub organiseerde voor de zestiende maal hun grote prijs. Uiteraard waren er ook verschillende sportkegelaars aanwezig zoals K.V. ZUN, Alles Om, Hoensbroek en Kerkrade uit Nederland en Kelmis uit de Oost-Kantons. De teams uit Nederland en de Oost-Kantons hadden toch wel een mooie rit van ongeveer 2u30m af te leggen naar de kegelbaan in de Glazenleeuwstraat.

Daarnaast waren er nog verschillende recreatieve spelers/speelsters en groepen aanwezig. In totaal waren er toch meer dan honderd. Waarbij de jongste deelnemer tien jaar was en de oudste was er 75.
De beker, voor de beste ploeg door de Beverse kegelclub werd geschonken, ging dit jaar naar De ZUN. Met 1890 kegels haalden ze het voor Hoensbroek met 1864 kegels. K.V. ZUN, proficiat met de bekerwinst. De mannen in de hoogste reeks kegelden toch ongeveer 100 kegels meer omver dan de vrouwen in de hoogste reeks. Wat toch wel nog een behoorlijk verschil is in deze sport.

De zondagavond werd afgesloten met 143 speelplaatsen, waarvan 70-tal recreanten. De Beverse kegelclub is best fier op het verloop van hun Grote prijs en dit dankzij de vele sponsors, lokaalhouders, deelnemers, sympathisanten en helpende handen. Op naar volgend jaar.

(CV op basis verslag Leonard Van Overmeire)

GP Beverse feb18

"Kegelspelers in actie tijdens de GP Beverse."

Deurne, 18 februari 2018

De weeromstandigheden waren ideaal om er een leuke gezonde zondagswandeling van te maken. Toch waren er 66 schutters paraat om deel te nemen aan de tweede wedstrijd die Deurne dit jaar organiseerde binnen de Superprestige katapult. Om 9u30 zat het bondsbestuur nog een vergadering af te werken terwijl de eerste schutters en sympathisanten binnensijpelden. De rubbers werden warm getrokken en er werd nog vlug even getraind.

Zoals gewoonlijk werden eerst de jonge leeuwen in de kooi geroepen. Om 12u30 konden ze eraan beginnen en net zoals bij de volwassenen hebben deze mini-katapultschutters ook wel eens een mindere dag. Alleen had Svetlana Paepe (14, Bekegemse) daar vandaag niet echt last van. In de eerste ronde legde ze de lat direct hoog met een 30-tiger en nog eens 13 punten. Bij de tweede ronde kon ze 32 punten neerleggen. Goed voor haar elfde overwinning (van de twaalf wedstrijden) dit seizoen.

katapult svetlana

“Een super gelukkige Svetlana met haar elfde overwinning van het seizoen.” 

Lees meer: Superprestige katapult

De ideale animatie op jouw evenement! Naast de festivalwip nu ook uitgebreid met het steekspel en de tegentrek. Meer info en reservatie op www.vlas.be of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Publi IAA klein

Activiteitenkalender

juli
24

24 juli 2021

sept
18

18 september 2021

sept
19

19 september 2021 09:30 - 13:00

sept
26

26 september 2021 09:00 - 12:30