• 2019nov_NicolasHein_klein.jpg
 • AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
 • BCA_curling.jpg
 • BKstawip2019.jpg
 • sportivheader1.gif
 • sportivheader2.gif
 • sportivheader3.gif
 • sportivheader4.gif
 • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Oostende, 25 mei. Hemelvaartsdag is traditiegetrouw voor KHM Willem Tell Oostende de dag waarop de jaarlijkse koningsschieting staande wip wordt gehouden. Om 16u opende de uittredende koning Laurent Schouteeten (73, Oudenburg) met zijn ereschot de schieting. Daarna vatte de drie officiële ronden aan. Het was pas in de veertiende ronde dat secretaris Noël Vantyghem (64, Oostende) erin slaagde om als enige schutter de hoofdvogel naar beneden te halen. In het daaropvolgend beschrijf wist Kurt Neirynck (41, Oostende) als eerste een hoogvogel te schieten. Zo werd hij, in toepassing van het reglement, de nieuwe Baljuw. Op de gezondheid en het succes van de nieuwe Sire en Baljuw werd afsluitend het glas geheven.

WT koningsschieting klein

Ekeren, zondag 21 mei.  De jaarlijkse AKV (Antwerps Kruisboog Verbond) Koningsschieting op 20m vond dit jaar plaats in het Veltwijckpark bij de Ridderlijke Sint-Jorisgilde. Volgens de traditie gebeurt dit op de Koningsroos. Deze is met zijn 18mm iets kleiner dan de gewone roos (30mm) op deze afstand.

Het kampen gebeurde met de huidige Koning Christiaan Van Hemelrijk (51, Deinze) van de Verenigde Kruisboogvereniging Marnix. Hij is tevens Ere-Koning want hij behaalde deze titel al driemaal op een rij.

Hij moest kampen met nog twee andere overgebleven kandidaten: Pauline Voorbraeck (19, Antwerpen) van de Kolveniers en Mark Van Den Bergh (29, Nijlen) van Sint Gummarus.

In de tweede toer vielen er twee roosjes. Pauline miste en Christiaan en Mark mochten verder kampen. Het was in de vierde ronde dat de beslissing viel. Christiaan lukte erin om het roosje eruit te schieten en werd zo voor de vierde maal Koning op de 20m. Dit is een waar unicum binnen de geschiedenis van het Antwerps Kruisboogverbond. 

AKV koningsschieting 20m

Eindhout, 23 april 2017

Het kampioenschap van de Vlaamse Katapultbond vond dit jaar plaats in het lokaal van de Eindertse katapultclub. Drieënvijftig schutters streden mee voor de titel. De spannendste strijd werd geleverd in de ‘Ereklasse’. Johan Foets (57, Balen) en Luc Driesen (56, Kasterlee) moesten afkampen aangezien ze na vier schietbeurten elk 112 punten scoorden op een maximum van 120. Hier haalden de zenuwen de bovenhand en kon Johan Foets van de Geelse katapultclub met slechts 14 punten op 30 toch de titel van individueel Belgisch kampioen vieren.

Hieronder de kampioenen van de andere reeksen:

Jeugdklasse: Taylor Plysier (11, Roeselare) van Katapultclub Bekegem

1ste klasse: Gino Declerck (51, Jabbeke) van Katapultclub Bekegem

2de klasse: Aurelia Vanwonterghem (57, Oudenburg) van Katapultclub Bekegem

3de klasse: Koen Plysier (37, Roeselare) van Katapultclub Bekegem

Katapultclub Bekegem won 4 van de vijf bekers en kan aldus de grote slokop van het BK 2017 genoemd worden. (KV op basis van verslag Luc Driesen)

 De Belgische kampioenen katapult 2017.

foto: De Belgische kampioenen katapult 2017.

13-16 april 2017, Gent

Dit jaar mocht de Petanque Federatie Vlaanderen vzw het WK petanque organiseren. De topsporthal deed dienst als Boulodrome voor dit vierdaags internationaal spektakel. Maar liefst 51 landen waren aanwezig. Ieder team bestond uit drie spelers en een reserve. België had twee ingeschreven teams die zouden strijden voor een podiumplaats. Niet enkel de opkomst van het aantal spelers was talrijk, ook de bezoekers kwamen massaal opdagen. Meer dan 5000 petanqueliefhebbers vonden de weg naar de topsporthal om er de wereldtoppers aan het werk te zien. Zelfs vanaf de vroege ochtend waren er steeds een honderdtal trouwe supporters aanwezig.

Er gingen toch enkele medailles naar België. Het hoogste schavotje werd niet gehaald maar toch een paar mooie ereplaatsen. Een zilveren plak bij het dames dubbel. Hier verloor België 1 met 10 – 13 van Thailand. De heren haalden tweemaal een bronzen medaille binnen. Zowel in heren enkel en de heren dubbel mochten de mannen van België 1 het podium op.

De federatie en alle hun leden zijn maar wat trots op hun spelers die zich staande hebben gehouden tussen de wereldtoppers. Op naar het volgende tornooi. (CV verslag op basis artikel ‘sportmagazine petanque)

Camille Max en Nancy Barzin mochten als dames dubbel het zilver in ontvangst nemen.

700 inschrijvingen op driedaags tornooi

Brugge, 14-16 april 2017. Het Vlaamse vogelpikbord met haar eenvoudig bord met concentrische cirkels en wit-blauwe kleur is al lang verdrongen door het uit Engeland overgewaaide darts.  Het dartsbord bevat een ingebouwde factor geluk (de hoogste score: 60, vlakbij de laagste: 1).  Tegelijk is er altijd nog de extra spanning van het uitgooien met een dubbel. Tenslotte is darts helemaal doorgebroken door de BBC-uitzendingen.  BBC bracht een schijnbaar saaie miksport naar grote hoogten door een super enthousiaste speaker.  Denk maar aan de langgerekte en luide kreet ‘one-honderd-and eightyyy!’.

De Brugse dartsfederatie zag dit jaar de kans om de toeristische troef van het Brugse stadscentrum te gebruiken en richtte voor het eerst een A-rankingtornooi in.  Vele internationale topdarters kwamen met plezier naar de Brugse driedaagse.  De Nederlandse Sharon Prins won zaterdag bij de dames, de Engelsman Scott Mitchell won bij de heren van de Schot Ross Montgomery. Zondag won de Engelse Deta Hedman bij de dames en was de 35-jarige Geert De Vos uit Aalst sterker dan de Let Darius Labanauskas.  Er was ook een G-dartstornooi dat gewonnen werd door de 41-jarige Vincent D’Hondt uit Passendale die in december laatstleden nog zijn wereldtitel bij de World Disability Darts Association (WDDA) kon verlengen in Lakeside (Groot-Brittannië). Ondergetekende ging er eens langs om de sfeer te proeven.  Ik zag heel wat enthousiasme.  De ene hal volgebouwd met tientallen dartsbanen gescheiden door wanden en stuk voor stuk sterk verlicht volgens de regels van de kunst.  Centraal in de tweede hal een podium voor de grote finales, inclusief groot elektronisch scorebord en speaker.  Het publiek kon zich laten voorzien van drank en tegelijk de finales meemaken.  De Brugse stadshallen (achter het Belfort op de markt) met hun indrukwekkend houten gebinte vormden een prachtig decor.  Jammer dat de hal half gevuld werd met damp en rook van de hamburgerstand.  Organisator Willy De Vos sprak opgetogen over deze eerste editie en stelde dat ondanks dat het financiële wat tegenviel er een nieuwe tornooitraditie in Brugge is gelanceerd.

darts winnaar Geert De Vos

London, 2 januari - In tegenstelling tot het veldrijden kon Nederland wel wereldkampioen en dit in het darts. De regerend nummer 1 op de PDC-ranking (Professional Darts Corporation), Michel Van Gerwen (28), deed zijn status alle eer aan. Tegen zijn landgenoot, Raymond van Barneveld, werkte hij een fantastische halve finale af. Maar in de finale tegen Gary Anderson (PDC-2) kon hij dat niveau niet meteen herhalen.

Met een 7-3 winst trok hij toch vrij vlot het laken naar zich toe. Zo won hij voor de tweede keer het PDC World Darts Championship. Tijdens de uitreiking van de PDC Awards won van Gerwen nog meerdere prijzen voor onder andere beste Pro Tour speler, een gouden pin voor het gooien van een nine-darter op een televisietornooi en ook voor de beste speler van het jaar.
Eind januari won hij ook nog voor het derde jaar op rij The Masters en dit opnieuw tegen Gary Anderson.

Van gerwen nieuw

Meer, 26 en 27 februari 2017. Kruisboogmaatschappij Verenigde Vrienden uit Meer richtte voor de negende keer de wisselbeker Arnold Van Aperen in. Hieraan namen 112 schutters uit achttien verschillende verenigingen deel. Deelnemers konden persoonlijke prijzen winnen maar het was vooral te doen om de zes wisselbekers.

Een vereniging komt in aanmerking als men met minstens vijf schutters heeft deelgenomen. Per vereniging tellen de vijf beste schutters. Acht van deze verenigingen hebben met minstens vijf schutters deelgenomen en zes ervan bekomen een wisselbeker. Elke schutter doet tien geldige schoten. Per schot kan men 10 punten behalen. Dus St. Joris Meer heeft in vijftig schoten maar acht punten gemist. De zes wisselbekers gingen dit jaar naar

 1. St. Joris Meer (492/500)
 2. St. Joris Minderhout (492/500)
 3. Verenigde Vrienden Meer (491/500)
 4. St. Sebastiaan Gooreind (490/500)
 5. St. Joris Wortel (476/500)
 6. St. Joris Rijkevorsel (474/500)

wisselbeker AVA klein