• 2019nov_NicolasHein_klein.jpg
 • AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
 • BCA_curling.jpg
 • BKstawip2019.jpg
 • sportivheader1.gif
 • sportivheader2.gif
 • sportivheader3.gif
 • sportivheader4.gif
 • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

13-16 april 2017, Gent

Dit jaar mocht de Petanque Federatie Vlaanderen vzw het WK petanque organiseren. De topsporthal deed dienst als Boulodrome voor dit vierdaags internationaal spektakel. Maar liefst 51 landen waren aanwezig. Ieder team bestond uit drie spelers en een reserve. België had twee ingeschreven teams die zouden strijden voor een podiumplaats. Niet enkel de opkomst van het aantal spelers was talrijk, ook de bezoekers kwamen massaal opdagen. Meer dan 5000 petanqueliefhebbers vonden de weg naar de topsporthal om er de wereldtoppers aan het werk te zien. Zelfs vanaf de vroege ochtend waren er steeds een honderdtal trouwe supporters aanwezig.

Er gingen toch enkele medailles naar België. Het hoogste schavotje werd niet gehaald maar toch een paar mooie ereplaatsen. Een zilveren plak bij het dames dubbel. Hier verloor België 1 met 10 – 13 van Thailand. De heren haalden tweemaal een bronzen medaille binnen. Zowel in heren enkel en de heren dubbel mochten de mannen van België 1 het podium op.

De federatie en alle hun leden zijn maar wat trots op hun spelers die zich staande hebben gehouden tussen de wereldtoppers. Op naar het volgende tornooi. (CV verslag op basis artikel ‘sportmagazine petanque)

Camille Max en Nancy Barzin mochten als dames dubbel het zilver in ontvangst nemen.

700 inschrijvingen op driedaags tornooi

Brugge, 14-16 april 2017. Het Vlaamse vogelpikbord met haar eenvoudig bord met concentrische cirkels en wit-blauwe kleur is al lang verdrongen door het uit Engeland overgewaaide darts.  Het dartsbord bevat een ingebouwde factor geluk (de hoogste score: 60, vlakbij de laagste: 1).  Tegelijk is er altijd nog de extra spanning van het uitgooien met een dubbel. Tenslotte is darts helemaal doorgebroken door de BBC-uitzendingen.  BBC bracht een schijnbaar saaie miksport naar grote hoogten door een super enthousiaste speaker.  Denk maar aan de langgerekte en luide kreet ‘one-honderd-and eightyyy!’.

De Brugse dartsfederatie zag dit jaar de kans om de toeristische troef van het Brugse stadscentrum te gebruiken en richtte voor het eerst een A-rankingtornooi in.  Vele internationale topdarters kwamen met plezier naar de Brugse driedaagse.  De Nederlandse Sharon Prins won zaterdag bij de dames, de Engelsman Scott Mitchell won bij de heren van de Schot Ross Montgomery. Zondag won de Engelse Deta Hedman bij de dames en was de 35-jarige Geert De Vos uit Aalst sterker dan de Let Darius Labanauskas.  Er was ook een G-dartstornooi dat gewonnen werd door de 41-jarige Vincent D’Hondt uit Passendale die in december laatstleden nog zijn wereldtitel bij de World Disability Darts Association (WDDA) kon verlengen in Lakeside (Groot-Brittannië). Ondergetekende ging er eens langs om de sfeer te proeven.  Ik zag heel wat enthousiasme.  De ene hal volgebouwd met tientallen dartsbanen gescheiden door wanden en stuk voor stuk sterk verlicht volgens de regels van de kunst.  Centraal in de tweede hal een podium voor de grote finales, inclusief groot elektronisch scorebord en speaker.  Het publiek kon zich laten voorzien van drank en tegelijk de finales meemaken.  De Brugse stadshallen (achter het Belfort op de markt) met hun indrukwekkend houten gebinte vormden een prachtig decor.  Jammer dat de hal half gevuld werd met damp en rook van de hamburgerstand.  Organisator Willy De Vos sprak opgetogen over deze eerste editie en stelde dat ondanks dat het financiële wat tegenviel er een nieuwe tornooitraditie in Brugge is gelanceerd.

darts winnaar Geert De Vos

London, 2 januari - In tegenstelling tot het veldrijden kon Nederland wel wereldkampioen en dit in het darts. De regerend nummer 1 op de PDC-ranking (Professional Darts Corporation), Michel Van Gerwen (28), deed zijn status alle eer aan. Tegen zijn landgenoot, Raymond van Barneveld, werkte hij een fantastische halve finale af. Maar in de finale tegen Gary Anderson (PDC-2) kon hij dat niveau niet meteen herhalen.

Met een 7-3 winst trok hij toch vrij vlot het laken naar zich toe. Zo won hij voor de tweede keer het PDC World Darts Championship. Tijdens de uitreiking van de PDC Awards won van Gerwen nog meerdere prijzen voor onder andere beste Pro Tour speler, een gouden pin voor het gooien van een nine-darter op een televisietornooi en ook voor de beste speler van het jaar.
Eind januari won hij ook nog voor het derde jaar op rij The Masters en dit opnieuw tegen Gary Anderson.

Van gerwen nieuw

Meer, 26 en 27 februari 2017. Kruisboogmaatschappij Verenigde Vrienden uit Meer richtte voor de negende keer de wisselbeker Arnold Van Aperen in. Hieraan namen 112 schutters uit achttien verschillende verenigingen deel. Deelnemers konden persoonlijke prijzen winnen maar het was vooral te doen om de zes wisselbekers.

Een vereniging komt in aanmerking als men met minstens vijf schutters heeft deelgenomen. Per vereniging tellen de vijf beste schutters. Acht van deze verenigingen hebben met minstens vijf schutters deelgenomen en zes ervan bekomen een wisselbeker. Elke schutter doet tien geldige schoten. Per schot kan men 10 punten behalen. Dus St. Joris Meer heeft in vijftig schoten maar acht punten gemist. De zes wisselbekers gingen dit jaar naar

 1. St. Joris Meer (492/500)
 2. St. Joris Minderhout (492/500)
 3. Verenigde Vrienden Meer (491/500)
 4. St. Sebastiaan Gooreind (490/500)
 5. St. Joris Wortel (476/500)
 6. St. Joris Rijkevorsel (474/500)

wisselbeker AVA klein

110 jaar geleden is in het uiterste Noorden van de provincie Antwerpen in Meer (deelgemeente van Hoogstraten) de Kruisboogmaatschappij De Verenigde Vrienden opgericht. Hier wordt met de kruisboog geschoten.  De doelen worden gevormd door blazoenen met concentrische cirkels, zowel op twintig als op zes meter afstand.  Het jaar 2016 was een uitzonderlijk en onvergetelijk jaar voor deze vereniging. Vierentwintig schutters hebben bijgedragen tot het winnen van drie kampioenstitels per ploeg met de kruisboog op de 20m afstand. Deze drie kampioenstitels zijn: Kampioen van België, Kampioen Provincie Antwerpen, Kampioen in de Kempische Bond en winnaar van de Schildschieting. In hun rangen toonde Igor Sevenans (zie foto) zich de absolute topper. Deze 31-jarige schutter die in Meer woont, behaalde in 2016 op de 20 meter afstand de titels van Kampioen van België, Kampioen Provincie Antwerpen, Kampioen in de Kempische Bond en won de Grote Prijs der Kempen (dit alles in de Elite reeks!). Daar bovenop schoot Igor zich koning  tijdens de driejaarlijkse koningschieting.

Meermaals waren onze schutters bij de besten op de 26 nationale schietingen.  Ze behaalden ook twee Gouden Pijlen en negen rozenprijzen. Voor hun persoonlijke prestaties werden volgende tien kruisboogschutters gehuldigd als Sportlaureaat van de stad Hoogstraten: Igor Sevenans, André Bols, Michel Martens, August Tobe, Paul Geudens, Jan Dictus, Pieter Koyen, Frans Van De Locht, Kurt Van De Locht en Henk Jansen.

Kruisboog Igor Sevenans klein

Brugge, 4-12 maart 2017

Zaterdag 4 maart startte de week van de vrijwilliger. Ook bij onze Sportiv-clubs zijn er veel vrijwilligers aan het werk.

Proficiat voor jullie inzet! Hebben jullie een leuke foto van de vrijwilligers? Stuur ze gerust door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info op de website.

VlaaVrijWill poska 2017 003 Ecard

Gent, dinsdag 15 november 2016.

Curling Club Gent (CCG) speelt curling op ijspiste ‘Kristallijn’. Deze is vrij gemakkelijk te vinden, langs de Schelde en in de buurt van de oefenvelden van K.A.A. Gent.  

Jonas Vercruyssen (27) is voorzitter van CCG en tevens uitbater van Kristallijn samen met Melody Versele (27), mede-uitbaatster en verloofde van.
Binnen België zijn er momenteel drie actieve curling clubs. Er is interesse in andere verenigingen om een club op te richten, maar het probleem is veelal de accommodatie. Ook nu trekken sommige leden van CCG geregeld naar Zoetermeer (NL) om er op een echte curlingbaan te trainen. Maar binnenkort zal België ook een echte curlinghal hebben in Zemst. 
Curling is binnen België nog een vrij kleine sport. Bij de bond zijn er momenteel een vijftigtal leden aangesloten. Hoewel deze sport het geluk heeft om geregeld in de media te komen, zoals tijdens de Olympische Winterspelen, groeit het ledenaantal niet geweldig. Maar de leden die lid zijn, zijn wel allemaal ‘zot’ van het curlen. Top-landen in culring zijn Zwitserland & Canada. CCG bestaat nog maar drie jaar. 
Het spel is in feite heel simpel: zoveel mogelijk stenen in het huis krijgen! Klinkt eenvoudig, maar de stenen wegen +/- 18kg, de te overbruggen afstand is 42m en de ondergrond is ijs. Dus een zekere techniek, inzicht en tactiek met daarbij ook nog een goede communicatie vormen de basis om curling goed te kunnen spelen. Bij het lanceren van iedere steen is er tussen de teamleden steeds een overleg van hoe en waar de steen moet komen. Waarom staan er mensen met borstels op het ijs? Het vegen zorgt voor een soort aquaplanning van de steen, d.w.z. dat de steen dan eigenlijk gewoon rechtdoor gaat zonder dat die een curl maakt. Degene die de steen lanceert bepaalt waar en wanneer er geveegd mag worden. Van zodra er niet meer geveegd wordt, zal de steen vertragen en grip krijgen op het ijs. Op de manier komt hij waar die zou moeten.