• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Brugge, 4-12 maart 2017

Zaterdag 4 maart startte de week van de vrijwilliger. Ook bij onze Sportiv-clubs zijn er veel vrijwilligers aan het werk.

Proficiat voor jullie inzet! Hebben jullie een leuke foto van de vrijwilligers? Stuur ze gerust door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info op de website.

VlaaVrijWill poska 2017 003 Ecard

Gent, dinsdag 15 november 2016.

Curling Club Gent (CCG) speelt curling op ijspiste ‘Kristallijn’. Deze is vrij gemakkelijk te vinden, langs de Schelde en in de buurt van de oefenvelden van K.A.A. Gent.  

Jonas Vercruyssen (27) is voorzitter van CCG en tevens uitbater van Kristallijn samen met Melody Versele (27), mede-uitbaatster en verloofde van.
Binnen België zijn er momenteel drie actieve curling clubs. Er is interesse in andere verenigingen om een club op te richten, maar het probleem is veelal de accommodatie. Ook nu trekken sommige leden van CCG geregeld naar Zoetermeer (NL) om er op een echte curlingbaan te trainen. Maar binnenkort zal België ook een echte curlinghal hebben in Zemst. 
Curling is binnen België nog een vrij kleine sport. Bij de bond zijn er momenteel een vijftigtal leden aangesloten. Hoewel deze sport het geluk heeft om geregeld in de media te komen, zoals tijdens de Olympische Winterspelen, groeit het ledenaantal niet geweldig. Maar de leden die lid zijn, zijn wel allemaal ‘zot’ van het curlen. Top-landen in culring zijn Zwitserland & Canada. CCG bestaat nog maar drie jaar. 
Het spel is in feite heel simpel: zoveel mogelijk stenen in het huis krijgen! Klinkt eenvoudig, maar de stenen wegen +/- 18kg, de te overbruggen afstand is 42m en de ondergrond is ijs. Dus een zekere techniek, inzicht en tactiek met daarbij ook nog een goede communicatie vormen de basis om curling goed te kunnen spelen. Bij het lanceren van iedere steen is er tussen de teamleden steeds een overleg van hoe en waar de steen moet komen. Waarom staan er mensen met borstels op het ijs? Het vegen zorgt voor een soort aquaplanning van de steen, d.w.z. dat de steen dan eigenlijk gewoon rechtdoor gaat zonder dat die een curl maakt. Degene die de steen lanceert bepaalt waar en wanneer er geveegd mag worden. Van zodra er niet meer geveegd wordt, zal de steen vertragen en grip krijgen op het ijs. Op de manier komt hij waar die zou moeten. 
 

Op 11 november werd in Deurne bij de Kruisbooggilde Kolveniers het Koningschieten betwist. Twintig deelnemers schoten om beurt (afstand zes meter) tot een pijl pal in de roos met diameter vijf millimeter belandde. Hierin slaagde Luc De Keersmaeker (49, Antwerpen). Hij kreeg dan ook de breuk omgelegd door koningin 2015 Veerle Vlaminckx. Links op de foto: prins 2016 Sven Goormans.

Kolvenierskoning16

Langemark, 30 oktober 2016.

De laatste clubschieting met het luchtdruk geweer van het seizoen 2016 bij de Baeckelandtschutters. 

Tijdens de wedstrijd zelf bleef het een nek aan nek race. Het duurde tot de laatste twee flessen van de acht flessen die deze dag moesten geschoten worden.

Eddy Dewulf (60, Nazareth) was deze dag top gemotiveerd en schoot alle acht de flessen kapot. Zo werd hij, die slechts twee jaar lid is bij onze club, de nieuwe clubkampioen.

Bij de dames ging Ariane Cleenwerck (32, Izegem) met de titel van club kampioene lopen. Ook die dag bleek ze te sterk voor de tegenstand. Ariane die jarenlang actief lid is in de club kan, als het op afkampen aankomt, met haar schietcapaciteit ook tegen de heren goed haar mannetje (of moet ik zeggen vrouwtje) staan.

flessenkampioen kopie

Brugge, oktober 2016 

Enkele maanden geleden kregen we vanuit de Belgische Curling Association de vraag of zij zich konden aansluiten. Na het geven van de nodige informatie besloot deze bond zich aan te sluiten bij Sportiv vzw. Deze bond telt momenteel drie clubs: Curling Club Mechelen, Campina Curling & Curling Club Gent. Curling Club Mechelen heeft zich ondertussen met zestien leden aangesloten bij Sportiv. De bond telt in het totaal een 70-tal leden.
Curling is een olympische winterdiscipline en wordt gespeeld op een ijsbaan van 42m lang. Twee teams van vier spelers krijgen elk twee stenen (19,1kg in massief graniet) om deze al glijdend zo dicht mogelijk bij het huis te krijgen.
We wensen de bond en clubs veel succes. Wie wil kan altijd een kijkje nemen op de website van de bond: www.belgiumcurling.be              

belgian curling

Oostende, 22 oktober 2016.

Op zaterdag was het bij de K.H.M. Willem Tell Oostende verzamelen geblazen voor de kampioenenviering staande wip seizoen 2016.

Het was opnieuw (hij won reeds het clubkampioenschap liggende wip) Nico Pyfferoen (40, Oostende) die met 250 punten kampioen werd, gevolgd door Mario Madelein (55, Bredene) met 195 punten en Dimitri Coulier (40, Oostende) met 186 punten.

Bij de dames haalde Sandra Vanassche (23, Gistel) het met 61 punten, voor Jasmina Rech (44, Bredene) met 60 punten en Lisanne Moens (19, Oostende) met 19 punten.

Aspen Eeckhout (14, Oostende) werd jeugdkampioen, vóór Stijn Neirynck (12, Oostende), Stan Zanders (13, Bredene), Andreas Danneels (14, Oostende) en Lander Valcke (10, Oostende).
Noël Vandecasteele (65, Oostende), die reeds 15 jaar onafgebroken de taak van schatbewaarder uitoefent, kreeg een medaille geschonken door de Provincie West-Vlaanderen uit handen van gedeputeerde Franky De Block. 

v.l.n.r. Noël Vantyghem, Jasmina Rech, Norbert Valcke, Noël Vandecasteele, Laurent Schouteeten, Filip Huyghebaert, Fernand Lesaffre, Stijn Neirynck, Nico Pyfferoen, Arne Deblauwe(schepen van sport Oostende), Joseph Hicks, Dirk Vandenbussche, Peter Bouttelisier, Kurt Neirynck, Jean Vandecasteele (schepen stad Oostende), Roland Kerckaert, Franky De Block (gedeputeerde provinie W-V), Mario Madelein en Lisanne Moens

Nico Pyfferoen

Bezoek aan Airsoft Action Disciplines

Merksem, woensdag 19 oktober.

Een volgende clubbezoek dat al enige tijd op de planning stond was een bezoek bij Airsoft Action Disciplines. De secretaris, Alain Van Haver (70, Berchem) verwelkomde Christoph, administrator van VlaS.

Eerst registreren alvorens de zaal verder te betreden. Dit is een algemene regel naar veiligheid binnen het uitoefenen van een schietsport. Na de eerste kennismaking met Alain kregen we een woordje uitleg over de sport. Binnen Vlaanderen is airsoft shooting niet zo gekend. Om wedstrijden te schieten moeten we de taalgrens of de landsgrens over richting Duitsland of Nederland. Maar in de eerste plaats staat het plezier centraal. Toch blijft het moeilijk om mensen aan te trekken naar de club. Her en der initiaties gaan geven is met deze schietsport natuurlijk niet zo evident. Iedere nieuwe schutter die wil kennismaken wordt een avond bijgestaan door een range-officer. Deze persoon zorgt voor een veilige en kwaliteitsvolle initiatie voor het eventueel nieuwe lid.

Dat veiligheid topprioriteit is werd al duidelijk bij de registratie aan de ingang. Bij het betreden van de schietzone is iedereen verplicht om een beschermbril te dragen. Ook het gebruik van het wapen verloopt volgens bepaalde veiligheidsprocedures. Het wapen werkt op luchtdruk en met plastiek bolletjes als kogels. Hierdoor is de drempel laag om deze sport te beoefenen. Ook tijdens wedstrijden wordt iedere schutter bijgestaan door een range-officer. Deze staat in voor het veilige verloop, maar ook voor de registratie van de punten en de tijden.

Na de uitleg was het tijd om alles zelf even in de praktijk om te zetten. Magazijn in wapen, wapen laden, veiligheid ontgrendelen, correcte oog, vaste hand … en trekker overhalen.

Deze sport is toegankelijk vanaf 12 jaar, mits begeleider. Met een minimum startbudget kun je zeker al vele uren plezier beleven. Wie meer informatie wenst kan terecht op de website of Facebookpagina.

Facebook: aad-antwerpen

AAD actie kopie