• 2019nov_NicolasHein_klein.jpg
  • AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Ursel, 21 juli 2016 

Een 180-tal dames en heren hadden zich ingeschreven om een gooi te doen naar deze 51ste Wereldtitel van de Vlaamse Krulbolbond vzw. De dames werden als duo geloot en de heren trokken als trio de krulbolbaan op.

Combinatie van jong en oud overklassen de tegenstand

We hebben een lijstje van favoriete kandidaten opgesteld aan de hand van de uitslagen van de voorbije maanden: Kathleen Gyselinck, Christiane Vervinckt, Brigitte Van Den Heuvel, Mieke Millecam, Darly Claeys, Linda Van Waes en Kathy De Baets.  Dat zijn meer dan genoeg kandidaten voor een spannend wereldkampioenschap, vooral omdat ook een aantal ‘outsiders’ hun opwachting maken.

Uiteindelijk bleek de finale slechts eventjes spannend te blijven. Het duo Darly Claeys (64, Knesselare) & Tatiana Van der Jeugt (27, Eeklo) nam het op tegen Mariette De Craene (68, Lochristi) & Christiane Vervinckt (66, Mariakerke).  Darly enTatiana lopen gezwind uit tot een 5-0 voorsprong. Mariette en Christiane doen nog mee tot 7-3 maar daarna toont Tatiana, getipt was als één van de gevreesde ‘outsiders’, geen genade en zorgt voor een klinkende 9-3 overwinning.

Ook herenfinale eindigt met groot verschil

Bij de heren werden het duo Marc Welvaert, leider in het Crelan Tornooi en Herwig Goethals getipt als favorieten. Beide heren werden echter al vroeg uitgeschakeld, waardoor de weg open lag voor een resem andere kanshebbers.  Ook hier beloofde de finale veel spanning... Het trio Luc Dauw (51, Knesselare), Walter Bauwens (53, Ertvelde) & Johan Dobbelare (59, Eeklo) nam het op tegen Robert Jonckheere (80, Sint-Laureins), Dirk De Craemer (53, Oostkamp) & Wesley Ruebens (27, Sint-Margriete). Robert en zijn maten hadden tijdens de halve finale mogen rusten en gebruikten deze om de zwakke en sterke punten van de tegenstander te observeren. Wesley en Dirk spelen top in de eerste ends, ze werken goed samen en Roberts team loopt zo gestadig uit tot een 1-7 voorsprong. Robert, ondertussen 80 jaar, bolt dan enkele staanders (nvdr: goed gebold maar pech: de bol valt niet maar blijft staan tegen de staak waardoor hij makkelijker weg te schieten is en de schuttersbol zelfs kan winnen), maar zijn maten Wesley en Dirk konden telkens alles opruimen waardoor de kampioenentitel met een 9-2 overwinning gevierd kon worden.

Wereldkampioenen 2016 krulbol kopie

Meer, 26 juni 2016 –

De laatste zondag van juni is een hoogdag voor de Nederlandse en Belgische twintig meter kruisboogschutters. Die dag staat namelijk in het teken van de jaarlijkse interland. Dit jaar mochten de Verenigde Vrienden uit Meer de organisatie op zich nemen.

Iedere schutter kreeg vier proefschoten en tien geldige schoten. Een selectie van 24 schutters per land, strijden voor de eer van hun land en de felbegeerde wisselbeker.
Er waren zestien banen voorzien. Op deze manier konden er acht schutter per land in competitie aantreden. Per land werden de resultaten van de twintig beste schutters samengeteld om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Met een score van 1923 punten werd Nederland de winnaar in deze interclub. België kwam slechts 15 punten te kort. Deze “nederlaag” is wel een sterke verbetering tegenover de vorige jaren. Het verschil wordt kleiner. Individueel was de Nederlander Charlo Jochems de absolute winnaar met een maximum score van 100/100. Na barrage voor zilver haalt Jac Van Bekhoven (Nl) het voor onze landgenoot Carlo Schollaert (57, Geraardsbergen) die brons haalt.

kruisboog winnaars interland Meer 2016 met voorzitter

Luxemburg, mei 2016

Het tweejaarlijks terugkerend Wereld Kampioenschap schaarbaankegelen (9-pin) is een hoogdag voor de sportkegelaar. Met meerdere Vlamingen in de Belgische ploeg manifesteerde België met haar goede resultaten.
De zes deelnemende landen waren: Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Nederland, Brazilië en België
De Belgische ploegen waren samengesteld door middel van selectiewedstrijden. Sportleider Guido Van Alsenoy kwam zo uit bij volgende teams:
heren: Bob Knors (63, Beveren) en Guido Van Alsenoy (71, Ekeren) uit Vlaanderen, Michael Hennes als Duitstalige en de Franstaligen Marc Authelet en Roland Backes.
dames: Marcella Hermans (60, Mortsel) en Linda De Permentier (69, Ekeren) uit Vlaanderen en Myriam Charlier uit de Duitstalige gemeenschap.
We slaagden erin om meermaals de kroon op het werk te zetten: éénmaal goud en driemaal brons. Onze Waalse broeders vormden het Tandem-team Heren en behaalde goud. Het Tandem-team Dames bestond uit Myriam Charlier en ons VKF-lid Marcella Hermans, zij wonnen brons. Ook het team dubbel gemengd behaalde brons. Tenslotte legde de Belgische landenploeg Heren wellicht het moeilijkste parcours af: na een spannende voorronde (nipt geplaatst), behaalden we brons in de finaleronde. Dat zowel de dames als de heren in het enkelspel maar nipt brons verloren, vervolledigt de straffe sportieve prestatie op dit WK. Meer info en foto's vind je hier.

WK schaarbaanploeg BE

Brugge, 7 mei 2016

KTA Brugge was op zaterdag 7 mei het trefpunt voor schoolschaken. Er namen 372 deelnemers mee aan het BK Schoolschaken. Deze deelnemers kwamen uit 79 scholen. De jongste deelnemers zijn geboren in 2009 en dus 7 jaar jong. Philippe Vukojevic was er wedstrijddirecteur en gaf me meer uitleg over waarom schaken zo belangrijk is voor kinderen. Het is goed voor de ontwikkeling van het kind en het is een sociaal gebeuren. Iets wat je misschien niet meteen zou verwachten van schaken.
Het aanleren van schaken wordt in Howest gegeven aan de lerarenopleiding. Hier vind je alvast meer info.

Terug naar het Belgisch schoolschaakkampioenschap. Er waren twee categorieën in het schoolschaken, de lagere -en de secundaire school. De winnaar in de categorie “lagere school” is Gemeentelijke School Wippelgem uit Oost-Vlaanderen geworden. Ook bij “secundaire school” won een Oost-Vlaamse school: het O.-L.-V.-ten Doorn uit Eeklo. Proficiat aan alle jonge schakers!

schoolschaak klein

Hooglede, 13-15 mei 2016

VlaS kreeg een uitnodiging voor de Beker van België driebanden-individueel. Op zondag nam ik een kijkje op de finale van het driebanden. De strijd tussen Eddy Merckx en Eddy Leppens kon ik van op de eerste rij meemaken in “De Gulden Zonne”. Aangezien dit mijn eerste keer was dat ik live naar biljartwedstrijd keek, merkte ik op dat het publiek niet zo vaak applaudisseert maar eerder met de vingers knipt als de speler een mooi schot maakt. Voordien schakelde tweevoudig wereldkampioen Eddy Merckx, Frédéric Caudron uit in de halve finale. Deze laatste won nochtans heel veel dit jaar.
Eddy Leppens, tweevoudig bekerwinnaar, versloeg Steven van Acker en stootte door naar de finale. Leppens nam een goede start maar Merckx trok de stand gelijk en behaalde zo voor de derde keer de Belgische beker, in Hooglede.
Reginald Depoorter (79) nam afscheid na 31 jaar voorzitterschap en wordt voortaan ere-voorzitter van de Belgische biljartbond. Arthur Standaert (62) neemt de fakkel van Reginald over.

Beker van België Hooglede klein

Antwerpen, zondag 8 mei 2016

Eén van de warmste zondagen van mei stond bij de Landelijke Unie der Kruisboogschutters in het teken van de gebruikelijke bondsschieting, maar ook de bondskoningschieting op 6M stond op de agenda. In totaal waren er vijf kandidaten, waaronder de koning van vorig jaar en twee jonge dames, die streden voor de titel. Na drie ronden was het al geklonken en schakelde Charis Nollet, 17 jaar, de anderen uit.
Eindelijk nog eens een koningin en dan nog een zeer jonge. Dikke proficiat!

AKV Koning 6M

Reutem-Ootmarsum (Delft, Nederland), 8 mei 2016

VlaS-coördinator , Hein Comeyne, was voor de 1ste maal aanwezig op het Europees Kampioenschap klootschieten. Nochtans staat VlaS reeds heel lang in contact met de klootschutters. Zo kwam Halbo Bosker, toen bestuurslid van de Nederlandse Klootschieters Bond, reeds vele jaren geleden twee maal als spreker naar VlaS-studiedagen over volkssportpromotie.
In Reutem waren dus niet drie maar vier landen present op het EK: Nederland, Duitsland, Ierland en Italië. De Nederlanders hadden alle zeilen bijgezet om er een prima kampioenschap van te maken. Zo werd de bestaande veldbaan op de Haarlerheide verlengd van 700 naar 1500 meter.

Mede dankzij een sterke rugwind en het droge weer werden op dit EK alle records verpulverd. Hein kreeg ter plaatse wat specialisten informatie via Jim O’Driscoll, bestuurslid van de International Bowlplaying Association.
De organisatoren lieten meerdere deelnemers voor de laatste van hun tien beurten terugkeren voor een extra worp die apart opgemeten werd. De Nederlander Rob Scholten (zie foto) presteerde zó goed dat ze hem nog een tweede keer moesten laten terugkeren. Zo gooide hij een totaal van 1.770,45 meter in tien beurten (onderhandse worp met een kloot ter grootte van een petanquebal en van ongeveer 300 gram zwaar). Dus 177 meter per worp, ongelofelijk als je weet dat de kloot wordt afgeremd door het gras en het oneffen terrein. Als je de werptechniek van de toppers hebt bekeken en de snelheid waarmee hun kloot vertrekt, dan weet je waarom er van klootschieten wordt gesproken en niet van klootwerpen.
De Ieren James O’Donavan en Edmund Sexton legden beslag op zilver en brons. Bij de dames won topfavoriete Silke Tulk met een afstand van 1.332,90 meter voor twee andere Nederlandse meisjes.

In het algemeen ploegenklassement (over de drie disciplines: zetten, straat, veld) won Ierland bij de heren en Nederland bij de dames. Italië kon op dit topniveau nog geen potten breken en eindigde laatste in beide categoriën.

Meer foto's vind je hier.

Rob Scholten actiefoto EKmei16 klein