Sinds in 2012 de Short Mat Players Tour (hierna afgekort SMPT) werd opgericht met tornooien over heel Europa en een invoering van een wereldranking voor short mat (of curve) bowls, zijn Jonathan (48, Herentals) en Dimitri Payne (27, Herentals) op elk rankingtornooi aanwezig geweest. Zowel vader als zoon behaalden successen en hebben de medailles om het te bewijzen. Dit seizoen was, hoewel een tornooi overwinning ontbrak, misschien wel het meest succesvolle.

World Cup, 19 augustus 2016

Het SMPT seizoen 2016-2017 wordt voor het tweede jaar op rij geopend met de World Cup. Hierin nemen van elk land de top vier spelers op de wereld ranking het op tegen de andere landen. Het unieke concept laat de vier spelers singles spelen tegen de vier van het andere land met ook de globale score die meetelt. Voor België speelden naast de twee Paynes ook Sibe Laureys (18, Herentals) en Erwin Vanlangenakker (52, Alken) mee op basis van hun resultaten van vorig seizoen.

UK Open, 20 en 21 augustus 2016

Aansluitend op de World Cup volgt het eerste echte rankingtornooi van het seizoen. Dimitri begint het seizoen als tweede op de wereldranking, weliswaar vele punten achter Mark Beattie van Ierland die twee super seizoenen achter de rug heeft.

Swedish Masters, 14 en 15 januari 2017

Een echte doorbraak komt er echter op het tornooi in Zweden. Jonathan staat ondertussen op derde plaats in de wereld ranking. Dus twee Belgen op  plaats twee en drie. Het verschil met de nummer één op dat moment? Twee punten! Dimitri wint tegen Rosa Albrektsson van Zweden en ziet op de mat naast hem Beattie verliezen van jawel… Jonathan Payne. Die helpt z’n zoon aan de nummer één.

World Masters 22 en 23 april 2017

Tot slot het laatste en grootste tornooi van het seizoen met 234 spelers. Zowel Jonathan en Dimitri zijn uit op die titel van beste speler van het seizoen, de eerste en derde plaats op de wereld ranking lijken veilig. Dimitri doet wat nodig is en geraakt tot bij de laatste zestien. Jonathan komt niet voorbij de groepsronde en zakt zo terug naar zesde voor het seizoen.

Dimitri Payne wint de “Order of Merit”, dit is de prijs uitgereikt aan de beste speler over het hele seizoen. Hij mag deze prijs in augustus ontvangen bij de opening van het nieuwe seizoen.

Beide spelers zijn bovendien genomineerd voor de Players Player of the Season. Voor deze titel wordt gestemd door de spelers.

Alle info foto’s en video’s van wedstrijden op www.shortmatplayerstour.com