Wroclaw, Polen, 20 - 30 juli 2017

De Wereldspelen of World Games zijn een internationaal sportevenement bedoeld voor de sporten en sportonderdelen die niet binnen de Olympische Spelen (OS) vallen. Ze vinden ook wel om de vier jaar plaats in het jaar na de Olympische zomerspelen. Wel krijgt de organisatie van de Wereld Spelen de steun van het Internationaal Olympisch Comité.

Dit jaar vonden de spelen plaats in Polen, Wroclaw. De bij VlaS aangesloten Belgische touwtrekbond is met een delegatie naar Polen getrokken. Maar hoe hebben zij het nu gedaan op deze wereldspelen? De Belgische Pull Bulls traden in de categorie Men’s outdoor 700kg. De mannen die de Belgische kleuren mochten verdedigen waren: Hendrickx Jan (38 – TTV Fam. Janssens), De Schutter Wim (39 – TTV Fam. Janssens), Janssens Willy (49 – TTV Fam. Janssens), Broeckx Wim (33 – TTV Fam. Janssens), Van De Perre Andreas (62 – TTV Fam. Janssens - COACH), Schuermans Johny (23 – Berketrekkers Merksplas), Mertens Luc (37 – TTV Mertensmannen), Smets Ief (32 – TTV Fam. Janssens), Vosters Dirk (46 – TTV Galliërs), Mertens Raf (38 – TTV Mertensmannen), Vermeiren Joris (32 – TTV Vandakker).

The Pulls Bulls zijn tot in de halve finales geraakt. Hier moesten ze het kopje buigen tegen de mannen van Groot-Brittannië. De finale ging trouwens tussen Zwitserland en Nederland, waarbij Zwitserland met een drie-nul overwinning het goud pakte. Met de vierde plaats vallen de Pulls Bulls net naast het podium. Toch zijn ze zeker tevreden met dit resultaat. De top zijn ook niet de kleinste landen. Deelnemen aan de Wereld Spelen was een enorme ervaring. Ze hopen er de volgende keer terug bij te zijn.

Ook in petanque hebben de Belgen van zich laten horen. Toch vooral in het dames dubbel. In een ander artikel in deze Trend hebben we het over het WK Petanque in Gent. Daar haalde het duo Barzin Nancy en Max Camille een zilveren medaille. Wel op deze wereldspelen hebben ze dit nog eens over gedaan. Ook hier haalden ze dus een zilveren medaille. In de finale verloren ze van Thailand met zware cijfers (13 – 1). Des al niettemin een knappe prestatie van ons Belgisch duo.

In het biljart, drieband, hadden we met Eddy Leppens ook een Belgische vertegenwoordiger. Hij geraakte in de kwartfinales jammer genoeg niet voorbij de Nederlander Jasper Dick. Dick won met een score van 40 – 24.

Ook in de discipline archery ofwel handboogschieten hadden we met Sarah Prieels een Belgische aanwezig die onze vlag zou verdedigen. Sarah neem deel in het onderdeel ‘handboogschieten Women’s Compound’. Er stonden achttien dames op de startlijst. In de kwalificatieronde werd ze vijfde en mocht dus een ronde verder. In deze ronde, laatste 16, kon ze nipt winnen van de Poolse Mariya Shkolna. In de kwartfinale moest ze het opnemen tegen de Russische Aleksandra Savenkova, maar haalde het net niet. Hierdoor werd ze zevende in het eindklassement. Toch zeker een knappe prestatie. (CV)

Eddy Leppens in actie tijdens de afgelopen World Games.

Foto: Eddy Leppens in actie tijdens de afgelopen World Games.