• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Van 19 tot 26 november 2017 namen 20 landen deel aan het wereldkampioenschap kaatsen. Gastheer voor deze editie was het Colombiaanse Pasto. Hoewel de kaatssport in onze contreien een terugval qua belangstelling kent, trekt zo’n WK nog steeds heel wat kijklustigen. Het Belgische team had er trouwens ook zijn wereldtitel te verdedigen. Op het WK, dat om de vier jaar plaatsvindt, worden vier disciplines van het kaatsen beoefend. Deze zijn het Internationaal spel, het Llargues, de One Wall en de lokale discipline van het gastland, de Chaza.

In het Internationale spel won België achtereenvolgens van Baskenland, Equador, Italië en Colombia. In de finale stootten de Belgen echter op een sterk Spanje. Uiteindelijk moest België de duimen leggen en werd Spanje wereldkampioen in deze discipline.

Ook in het Llargues speelde België erg sterk. Achtereenvolgens Frankrijk, Argentinië, Colombia en Nederland konden de Belgen niet stoppen. In de finale wachtte echter opnieuw een sterk Spanje. En ook in dit treffen trok Spanje aan het langste eind en werden zij wereldkampioen ten nadele van de Belgen. Een 2e zilveren plak dus voor België.

In het One Wall, ook wel Wallbal of muurkaatsen genaamd, stootte België door tot de halve finales. Hiervoor diende het af te rekenen met Venezuela, Argentinië, Baskenland en Nederland. In de halve finale keek België opnieuw Argentinië in de ogen. Ditmaal waren de Argentijnen echter sterker en werd België verwezen naar de strijd om de bronzen medaille. Ook die ging verloren en zo eindigde België als 4e in deze discipline. Mexico versloeg in de finale Argentinië.

In de lokale variant Chaza tenslotte, namen de Belgen de maat van Italië en Frankrijk. In de halve finale bleek thuisland Colombia te sterk. Het gastland nam ook in de finale de maat van Nederland en werd zo de wereldkampioen in deze discipline. België versloeg Ecuador in de strijd om de 3e plek en veroverde zo eervol het brons.

Het goud in het overall klassement ging deze editie naar Spanje. Zij volgen zo België op die ditmaal met het zilver huiswaarts keerden. Onze Nederlandse vrienden behaalden het brons.

WK kaatsen team Belgium klein

foto: De Belgische nationale ploeg in actie op het WK kaatsen te Pasto, Colombia.