• AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Brugge

In onze reeks over jeugd in de kijker gaan we dit keer bij de katapult langs. Momenteel telt de Vlaamse katapultbond een 170-tal aangesloten leden. Hiervan zijn er ongeveer een 15-tal jongeren. Maar er is er iemand die er toch wel met kop en schouders bovenuit steekt. Deze keer is het een zij die we als jeugdige topper in de kijker zetten: Taylor Plysier. Twaalf jaar en woont sinds kort met haar zus, mama & papa in Hooglede.

Hoe ben je in contact gekomen met katapult?

Hierop is haar antwoord: “Het is de schuld van Gert Verhulst”. Dit moeten we even kaderen natuurlijk. Enkele jaren geleden werd de Katapultclub Bekegem gevraagd door Ketnet of ze niet met hun kooi in Plopsaland konden aanwezig zijn. Dit was voor Ketnet-Winterpret tijdens de Kerstvakantie. Daniël Vandewalle trok met enkele van zijn leden een week naar Plopsaland. Daar maakten Taylor en haar papa kennis met het katapultschieten. En zo is de bal aan het rollen gegaan...

Hoelang en hoeveel train je?

Taylor doet dit nu ongeveer tweeënhalf jaar. Dit in de Katapultclub Bekegem. Hoewel, dit is nu haar laatste seizoen geweest in Bekegem. Vanaf volgend seizoen zal ze in de nieuwe club, Gamekeeper Proshot Team Roeselare, van haar papa trainen. Patrick Dejonckheere begeleidde haar van haar eerste stappen tot haar eerste successen in de katapultclub van Bekegem. Ze trainde er steevast tweemaal per week, wat in de toekomst ook zo zal blijven. Maar voor Taylor is het nog altijd plezier die de bovenhand heeft. Ze doet het spelletje gewoon heel graag.

 

jeugd taylor

foto: “Taylor in volle concentratie kijkend naar haar doel.”

 

Dit seizoen heb je in Derde klasse geschoten, ben je daar tevreden mee?

"Ik ben zeker tevreden, want ben eerste in de reeks” glundert Taylor. Ze had zelfs 600 punten voorsprong op de nummer twee in de reeks. Ze had dus geen echte tegenstand. Volgend jaar mag ze in Tweede klasse aantreden en daar zal het wel iets meer concentreren worden. Ze was dit jaar ook de beste wat het aantal dertigers (=maximum score per schietbeurt) betreft. In totaal heeft ze zestien van de zeventien wedstrijden gewonnen in Derde klasse. Enkel een eigen thuismatch in Bekegem heeft ze niet kunnen winnen.

Wat zou je graag anders zien in het katapultschieten?

Momenteel is ze wel best tevreden over hoe het nu allemaal verloopt in het katapultschieten. Toch vindt ze dat de fair-play wel een werkpuntje is tussen de schutters onderling. Ze geeft daar als voorbeelden: elkaar de hand schudden of elkaar succes wensen en ook elkaar proficiat wensen als iemand wint van je ‘partner’ waartegen je schiet in de kooi. Dat zou nog allemaal beter, vind ze.
Als ikzelf, Christoph, kijk naar mijn eigen badmintonsport, dan merk ik ook wel dat we voor aanvang van de wedstrijd onze tegenstander succes wensen. Een klein gebaar dat mij wel logisch en sportief lijkt.
Ook beslissingen omtrent reglement en materiaalkeuze zouden niet mogen geblokkeerd worden door een minderheid.

Wat vinden je vriendjes/vriendinnetjes ervan dat jij aan katapultschieten doet?

Haar beste maatjes steunen haar wel en ze weet goed wie dit zijn. Maar er zijn er ook die haar wel durven pesten. Volgens Taylor zijn die gewoon jaloers. Want Taylor heeft al een Europese Titel achter haar naam staan. Maar ze probeert zich dit niet teveel aan te trekken, hoewel dit voor een twaalfjarige wel niet leuk is natuurlijk. In juni doet ze nog mee aan het WK katapultschieten. En als het haar lukt om Wereldkampioen te worden, dan moeten ze ook niet afkomen en plots lief beginnen doen.

Wat maakt het katapultschieten zo speciaal voor jou?

Het is vooral een leuke sport. Ook een sport die anders is dan de meeste klassieke sporten. Maar vooral de concentratie spreekt haar aan. Eens ze in de katapultkooi komt dan kan ze de knop omdraaien om zich volop te concentreren. Maar om niet altijd met katapult bezig te zijn, is ze onlangs ook begonnen met Capoeira in clubverband. Dit is een soort spel omschreven als vecht-dans.

Wat wil je in de toekomst nog bereiken?

Taylor weet goed wat ze nog wil binnen het katapultschieten. Ten eerste wil ze als jongste schutter ooit in Ere-klasse geraken. Ten tweede wil ze de derde schutter ooit worden met een 120/120 score. Momenteel hebben slechts twee schutters dit ooit voorgedaan, zijnde: Luc Driesen (56, Kasterlee, club Antwaarpse) & Rudi Kelchtermans (58, Meeuwen, club Rosse Lei).
En haar doel op korte termijn is om Wereldkampioen te worden. Deze vinden plaats van 21 tem 25 juni in Italië. Als ze wint krijgt ze een handboog, want ze wil ook graag beginnen met boogschieten op de liggende wip.

Het is duidelijk dat Taylor ambitie heeft om hogerop te geraken binnen al wat ze graag doet. Momenteel staat plezier maken nog bovenaan, maar dat zal wel veranderen eens ze wat ouder wordt. Haar hart ligt zeker bij de traditionele sporten en haar motto is dan ook “kinderen moeten katapultschieten proberen en ontdekken hoe leuk dit wel is.”

(CV)

Activiteitenkalender

juli
24

24 juli 2021

sept
18

18 september 2021

sept
19

19 september 2021 09:30 - 13:00

sept
26

26 september 2021 09:00 - 12:30