• AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Op donderdag 15 maart 2018 vertrokken twintig Belgische Short Mat Bowls-spelers naar het Zweedse Strömstad om er aan het Wereld Kampioenschap “Short Mat Bowls” deel te nemen. De Belgische delegatie was samengesteld uit twee ploegen van elk van de vier disciplines: Singles-Pairs-Triples-Fours.

Het WK werd over drie speeldagen betwist. De Belgische Fours speelden een fantastisch tornooi. In de A-reeks eindigde onze Fours op de derde plaats in hun reeks en dus net niet geplaatst. In de Singles A eindigde Dimitri Payne (28, Herentals) op de 6de plaats maar zijn vader Jonathan (49, Herentals) deed het beter. In zijn groep was het spannend voor de tweede plaats. Hij stond virtueel derde met evenveel punten, maar met veertien shots minder, dan zijn Engelse tegenstandster Bronagh Toleman, waartegen hij een gelijkspel had gehaald op zaterdag. Winnen was dus de boodschap, en liefst met veel shots verschil en hopen dat Bronagh Toleman zou verliezen of een draw zou spelen tegen Michael John uit Wales. Jonathan Payne begon de laatste voorronde wedstrijd schitterend en wist de Noor Lars Rune Lauritsen te verslaan met 29-6, zodat hij nu virtueel tweede stond. De wedstrijd tussen Engeland en Wales eindigde wat later op 13-10 voor Engeland en daardoor mocht België als tweede, met evenveel punten als de derde maar met zes shots meer, naar de halve finale.

 

shotmat banen

foto: “Verschillende banen naast elkaar zorgen ervoor dat je alles van dichtbij kan volgen.”

 

In de halve finale diende Jonathan Payne het op te nemen tegen Andrew Hudson uit Wales. Na dertien van de vijftien ends was de klus geklaard en won Jonathan met 17-7 zijn halve finale. Alan Paul uit Ierland werd de tegenstander van Jonathan Payne in de finale. Deze finale is een echte nagelbijter geworden. De aan elkaar gewaagde spelers maakten er een geweldige wedstrijd van. Jonathan kon met de allerlaatste bol in het laatste end de eindzege vastleggen en zo België een allereerste Wereldkampioen Singles bezorgen.
Tijdens de slotceremonie met prijsuitreiking dankte Johan Stevens (63, Mopertingen) als voorzitter van de Belgische Short Mat Bowls Federatie, de organisatoren van dit WK en nodigde iedereen uit om in 2020 naar België te komen voor het volgende WK dat zal plaatshebben van 20 tot 22 maart 2020 in het Sport.Vlaanderen sportcomplex “Netepark” te Herentals. Daarna werd het presidentschap van de “World Short Mat Bowls Council” door de burgemeester van Strömstad overgedragen aan de VCBF-voorzitter Johan Stevens, die deze functie op zich zal nemen tot het WK in 2020. (verslag Johan Stevens)
PS: wist je dat de Vlaamse Curve Bowls Federatie vzw sinds 22 mei 2018 door het leven gaat als Vlaamse Short Mat Bowls Federatie vzw (afgekort VSMBF)? Ze willen van nu af aan ook steeds de term short-mat-bowls gebruiken voor hun sporttak. De benaming ‘curve bowls’ werd internationaal immers enkel in Vlaanderen gebruikt. VlaS wenst ook het nieuwe bestuur veel succes. Dit bestuur bestaat nu uit: Johan Stevens (voorzitter), Jonathan Payne (ondervoorzitter), Martin Theunissen (secretaris), Dominique Poot (penningmeester), Robert Vannoppen (sportief commissaris en PR).

 

shortmat concentratie

foto: “België in actie tegen thuisploeg Zweden. Volop concentratie in beide kampen.”

Activiteitenkalender

juli
24

24 juli 2021

sept
18

18 september 2021

sept
19

19 september 2021 09:30 - 13:00

sept
26

26 september 2021 09:00 - 12:30