• AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Ondanks dat darts vooral in cafés voorkomt, en als cafésport wordt bestempeld, mag darts een echte sport genoemd worden. Een sport die echter door velen wordt onderschat. Darts is in de voorbije decennia, dankzij de BBC-uitzendingen, uitgegroeid tot een internationale sport met duizenden beoefenaars, van puur recreatief tot professioneel niveau. Ook België telt heel wat beoefenaars van de dartssport, verdeeld over verschillende clubs en verbonden.

Enkele redenen waarom darts wel degelijk een sport is:

- Het vraagt het nodige talent
- Oog-handcoördinatie is superbelangrijk
- Het wordt volledig gespeeld op de fijne motoriek: men moet exact in het kleine vakje mikken en gooien met een licht pijltje (25 gram), dus zodra er iets mis gaat zie je dat direct aan het resultaat.
- Het vergt vooral heel veel concentratievermogen en mentale kracht

Enkele redenen wat darts een mooie sport maakt:

- Wat deze sport ook altijd heel aantrekkelijk maakt is als de underdog wint. Bij darts wint deze altijd, want er doen eigenlijk alleen maar underdogs mee.
- Darters proberen elkaar zenuwachtig te maken door elkaar te beïnvloeden.
- Het geeft een lachwekkend effect als die mannen in hun lelijke shirts met iets te dikke buiken staan te dansen en als helden en gladiatoren onthaald worden op zo’n groot podium met mooie vrouwen eromheen.
- Het mooie aan darts is dat je tijdens die spannende momenten ook heel goed aan de darter kan zien dat hij zenuwachtig is.
- De beslissende zenuwslopende (sleutel)momenten volgen elkaar in sneltempo op tijdens de finales.
- Het maakt het des te mooier als je echte helden hebt bij sport. Je kan je hechten aan een darter en zo wordt hij dan jouw held. Ze spelen een lange tijd en ze zijn ook wereldtoppers.

Dit zijn maar enkele redenen waarom de dartssport aux sérieux moet genomen worden en het waard is om bekeken en getoond te worden.

 

 

Ook Vlaanderen op hoog niveau

Dat zagen we ook eind vorig jaar op het ‘PDC William Hill World Darts Championship 2018’ het traditionele Wereldkampioenschap dat plaatsvond in Londen en aan zijn 25ste editie toe was. De finale vond plaats op nieuwjaarsdag. Onze landgenoot Dimitri betrad er highfivende door een haag van fans het podium. Daar voerde hij een dansje op in een glanzend tricolore hemdje. Naast “Dancing Dimitri” versteent elke tegenstander – de bonken, de buiken, de archetypes uit de pubs die geen maat kunnen houden. Zijn moves bewogen de hele zaal.

Dimitri Van den Bergh is de volledige naam, het talent dat op het PDC-WK schitterde en onze nieuwe Belgische hoop in darts lijkt te worden. Hij kroonde zich al tot wereldkampioen bij de jeugd en in Londen beleefde hij als groentje zijn vuurdoop tussen de profs, die hij met verve doorstond. Het gaat hard voor de Merksemnaar. Hij is ongetwijfeld dé te volgen Belgische dartsspeler van het moment.
Maar waar moeten we deze prestaties juist situeren op sportprestatievlak?Zijn uitslagen vertellen ons althans dat hem een mooie toekomst wacht. Weinige jongens van zijn leeftijd presteren zo goed en constant als Dimitri nu. Ook van zijn collega’s krijgt hij veel lof en bewondering toegestuurd.Op 23-jarige leeftijd de kwartfinales halen op een WK tussen de dartsprofs... Dan mag je van een geslaagde vuurdoop spreken.

Natuurlijk moeten we altijd voorzichtig omspringen met dergelijke uitspraken, want het is lang niet zeker dat Dimitri de top gaat bereiken en er is nog altijd zoiets zoals de vloek van de hoogspraak vooraf...
Na goede prestaties op andere tornooien dit jaar, zoals het bereiken van de halve finales in de Players Championship 6 darts (Milton), kunnen we enkel maar stellen dat Dimitri zijn carrière goed en gestaag aan het uitbouwen is. Toch blijft een andere landgenoot de best geklasseerde Belg op de PDC-wereldranglijst. Deze draagt de naam van Kim Huybrechts, die ondanks een eerder zwak seizoen toch mooi zijn jaar afsloot op een 17de plaats (nu 14de). Dimitri staat nu op een (meer dan) verdienstelijke 36ste plaats.

Concluderend kunnen we zeggen dat we zeker nog mooie dingen mogen verwachten van deze getalenteerde jongeman, maar anderzijds toch niet te hoog van de toren moeten blazen en de verwachtingen toch wat te temperen. Laat hem nog maar groeien en wie weet beleven we er nog veel plezier aan.

Maar wat denkt Dimitri zelf?

Dimitri blijft zichzelf en houdt beide voeten op de grond. Wel hoopt hij dat zijn prestaties de interesse voor darts wat aanwakkeren. Ook blijft hij positief over zijn verdere carrière. “Ik probeer vooral het positieve te onthouden uit het afgelopen WK. Ik zal hier sterker uitkomen.” Verder hoopt hij dat hij kan blijven groeien doordat hij nu mag deelnemen aan exclusieve tornooien over heel de wereld.

Darts is een internationale sport

Het afgelopen WK darts was volgens de PDC (Professional Darts Corporation, de organisator van de competitie) een groot succes door onder meer de hoge kijkcijfers op televisie. Het Alexandra Palace in Londen was alle dagen uitverkocht. De PDC probeert op deze manier de sport wereldwijd te laten groeien. Een bewijs hiervan is dat het prijzengeld omhoog schiet. De totale verdiensten voor de darters stijgen met 40 procent: van 1,8 naar 2,5 miljoen Engelse pond, omgerekend is dat van 2 naar 2,8 miljoen euro. Voor de wereldkampioen ligt er eind dit jaar een hoofdprijs klaar van 500.000 pond (560.000 euro), dat is 100.000 pond meer dan dit jaar.

Internationale Dartsspelers in Brugge

In het weekend van 25 tot 27 mei 2018, organiseerde de BBDO (Bruges Belfry Darts Organisation) hun 2de internationaal tornooi met als nieuwe hoofdsponsor CUESOUL. Vorig jaar vond de openingseditie van het tornooi plaats in de Stadshallen van het Brugse Belfort. Stad Brugge ziet dit als onderdeel om haar imago als sportstad kracht bij te zetten. We geven nog net voor de deadline van Trend enkele resultaten mee: Over de drie dagen waren er 673 deelnames. Jim Williams (Wales) won zondag de Bruges Belfry Open én zaterdag de Cuesoul Bruges Open en nam 4.000 euro prijzengeld in ontvangst. Zaterdag won hij in de herenfinale van Mario Vandenbogaerde (45, Ieper), zondag schakelde hij Niels Vanbergen (27, Sint-Truiden) uit in de halve finale. De rest vind je op www.brugesbelfrydarts.com/nl/.

Wist je dat...

...een dartsspeler die het WK wint, meer verdient dan pakweg de winnaar van de Tour De France in het wielrennen? Zo verdient een wielrenner die de grootste rittenkoers ter wereld, 500.000 euro als prijzengeld.
Vergis u niet! Want de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen, dat profrenners allereerst al een vast maandloon ontvangen van hun ploeg en hier eventueel nog extra premies bovenop (portretrechten, sponsorcontracten, winstpremies) krijgen.
... de bijnaam van Dimitri Van den Bergh “The Dreammaker” is? Hij heeft zelfs een aangepaste outfit waar zijn bijnaam in het groot op de rug prijkt. Van zelfvertrouwen en lef gesproken...
...Dimitri zijn vader ook een ‘bekende’ dartsspeler was in het verleden? Chris Van den Bergh was een Belgische topper die net voor zijn internationale doorbraak zijn arm brak na een geval van verkeersagressie en zo zijn carrière noodgedwongen moest stopzetten.
... de hoge prijzengelden ons nog maar eens aantonen dat Darts ondergewaardeerd wordt en (althans hier bij ons) nog te weinig onder de aandacht wordt gebracht. Dit is althans het geval hier bij ons. Nummer 1 op de wereldranglijst, de Nederlander Michael van Gerwen, heeft twee miljoen euro verdiend. In twee jaar. Darts is een caféspel, maar tegelijk ook topsport.
...Dimitri thuis een gehele kamer voorziet voor zijn beroep, want ja, darts is een professionele bezigheid geworden voor de 23-jarige darter.
...Dimitri ook een getalenteerde danser is? Hij toonde zelfs zijn beste dansmoves aan het brede publiek op het Wereldkampioenschap. Op de tonen van ‘Happy’ van Pharell Williams veerde Van Den Bergh naar het podium zoals een zelfzekere bokser. De beelden hiervan kan je bekijken op YouTube. Geef hiervoor volgend trefwoord in: “Dimitri Van den Bergh PDC 2018 (walk on)”

Dartsclubs zijn welkom bij VlaS. Dartclubs kunnen zich aansluiten VlaS (en zijn daardoor ook meteen lid bij Sportiv, een door Sport Vlaanderen erkende sportfederatie. Interesse? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Toelichting World Darts Federation (WDF)

Naast PDC is er nog de WDF, afkorting voor World Darts Federation. Dit is de originele en internationale dartsfederatie (1976), terwijl PDC een organisatie is die pas werd opgericht in de jaren negentig na een conflict tussen toenmalige internationale profdarters (met o.a. Phil Taylor) en de WDF. Vele darters zijn geleidelijk aan overgestapt naar de PDC omdat daar alle toppers in meespeelden en het prijzengeld ook een stuk hoger is.* PDC werd dus alsmaar aantrekkelijker en populairder. Door die populariteit verdrong PDC na verloop van tijd zelfs de WDF volledig van het voorplan. Tot deze vaststelling komen we ook als we kijken naar de internationale tornooien die op de Nederlandse en Belgische televisie worden uitgezonden. Enkel bij de “Lakeside” en de Winmau World Masters treedt WDF nog op als tornooiorganisator. Niettemin is WDF wél nog altijd de hoogst aangeschreven dartsbond om op hoog niveau te starten met darten. WDF is bovendien aangesloten bij GAISF, de wereldwijde associatie voor internationale sportfederaties.

*: Bij PDC maakt men de rangschikking op basis van het prijzengeld, terwijl WDF een puntenklassement hanteert.)

(NDC)

Activiteitenkalender

juli
24

24 juli 2021

sept
18

18 september 2021

sept
19

19 september 2021 09:30 - 13:00

sept
26

26 september 2021 09:00 - 12:30