• 2019nov_NicolasHein_klein.jpg
  • AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

De eerste van de twee wedstrijddagen van het jaarlijkse Juweel, binnen de schuttersverstandhouding Zand- & Leemstreek, ging door op de schietstand van de karabijnschuttersgilde St.Kristoffel Munsterbilzen. Omdat ik zelf nog nooit het klepschieten van dichtbij heb meegemaakt, trok ik op deze zonnige namiddag richting Limburg. Daar werd ik hartelijk ontvangen door Jean Theunissen en zijn vrouw Paula. Jean is al vele jaren de drijvende binnen zijn verbond. Met zeventien clubs en meer dan 400 leden ligt er steeds wel wat papierwerk op tafel ten huize Jean.

Vandaag konden de dames schieten naar de titel van Koningin en werd er ook een ploegenwedstrijd afgewerkt. De wedstrijd voor ploegen werd over twee wedstrijddagen afgewerkt. Iedere ploeg bestaat uit acht schutters en die krijgen elk zeven kogels. Je kan dus een maximum van 56 punten per ploeg schieten. Er werd ook op kleppen van diverse grootte geschoten.

Ondertussen kreeg ik van Jean een rondleiding en wat uitleg over het klepschieten. Zo kreeg ik de verschillende “kleppen” te zien en kon ik zien hoe deze werden geplaatst op de schietmast. De dames waren ondertussen volop naar de titel van Koningin aan het schieten.

De “klep” hangt boven op een 20m hoge mast. Met een 6mm karabijn mikken de schutters, met behulp van een aanlegboom, naar de klep. Deze heeft verschillende diameters, wat variatie brengt in de wedstrijd. Wat mij opviel was de positie hoe de schutters bij de aanlegboom staan. Iedereen heeft zijn eigen manier en techniek om zo goed mogelijk te schieten. Het was alvast een interessant om dit eens allemaal van dichtbij te zien.
Aangezien ik nog een eindje naar huis moest rijden zou ik het einde van de schieting niet halen. Jean zou me dan wel de namen van de winnaars doormailen. Bij de dames werd Eliane Wendrix (59, Hoeselt) de nieuwe Koningin met veertien treffers.
Drie ploegen behielden over de twee wedstrijddagen het maximum van 112 punten. Voor de herkansing hadden de schuttersgilden St-Joris Munsterbilzen en St-Lutgardus Martenslinde niet voldoende schutters aanwezig. St-Amandus Spouwen was wel met een volledige ploeg aanwezig en benutte de extra punten.

(C.V.)

klep helper klein

foto: “Iedere schutter wordt bijgestaan door een helper. Die geeft kogels aan, zet de kleppen terug en zorgt dat de schutter geen last heeft van de zon.”