• AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Gualdo Tadino (Ita), 22/23/24 juni 2018 – Dat het katapultschieten, ook wel slingshooting genaamd, in opmars is, kon je al merken aan de jaarlijkse Europese kampioenschappen. Om zich te kunnen meten met andere katapultschutters in de wereld, werd er nu voor de eerste maal een Wereldkampioenschap katapultschieten georganiseerd. Het Middeleeuws Italiaans stadje Gualdo Tadino in de provincie Umbrië werd de eerste gaststad voor dit drie dagen durend event.
Vanuit België trokken een twintigtal schutters richting Italië om zich daar te meten met de rest van de wereld. Op de eerste dag kon iedereen kennis maken met de andere schutters. De Europeanen kenden elkaar al een beetje van op de Europese kampioenschappen, maar ook met de andere schutters verliep het eerste contact hartelijk. Onze schutters kwamen elk op hun manier naar het kampioenschap. Met auto, mobilehome of vliegtuig was iedereen mooi op tijd aanwezig. Op de eerste dag konden ze ook al even trainen, kwestie van het rekkergevoel te onderhouden voor de grote wedstrijddag. Op donderdag werd iedereen verwacht in het statige theater voor de officiële ontvangst. Per land mochten er twee vertegenwoordigers vooraan plaatsnemen. Voor België waren dit Max Sillen (43, Bocholt) en Luc Driesen (57, Kasterlee). Kosten noch moeite werden gespaard voor deze eerste editie. Door de aanwezige tolken kon iedereen de meeting meevolgen, toch in het Engels of Spaans. De Burgemeester en Schepen van sport deden hun woordje, de voorzitter van de Italiaanse Traditionele Sporten kwam ook iedereen verwelkomen. Ook zijn collega van het Italiaans Olympisch Comité was aanwezig en zou daar twee dagen vertoeven. In België kun je enkel maar dromen van dergelijke ondersteuning voor de traditionele sporten en sporters. Na wat toelichtingen over de reglementen werden hier ook de eerste afspraken gemaakt voor een wereldkatapultfederatie. In de vroege avond volgde er nog de ploegenvoorstelling op het gemeenteplein. In een optocht voorafgegaan door vendelzwaaiers en trommelaars, passeerde ieder land met zijn nationale vlag voorbij de tribunes.
Op vrijdag was het dan zover: de eerste wedstrijddag van het allereerste wereldkampioenschap was aangebroken. Met tien naast elkaar opgestelde doelen en een strak wedstrijdschema, moest iedere schutter zes maal aantreden. En dit twee dagen na elkaar. Er werd één manche op kartonnen doelkaarten afgewerkt, de andere manches waren op neervallende plaatjes. Het was mooi om te zien, zoveel schutters, zoveel verschillende katapulten, zoveel stijlen. Bij de mannen waren er 143 ingeschreven schutters, de dames waren met twintig om te strijden voor de wereldtitel. Bij de jeugdreeksen is er duidelijk nog werk aan de winkel. De jongens waren met zes, allemaal Italianen, bij de meisjes waren met drie, allemaal Belgen. Het was al vlug duidelijk dat die volledige trofeeënkast bij de meisjes jeugd naar België zou gaan, maar wie haalde welke trofee binnen?

katapult WK team BE klein

foto: “De Belgische delegatie kon toch enkele trofeeën mee naar huis nemen.”

Max Sillen, Koen Plysier en Patrick Jonckheere maakten een goede start. Maar in de daaropvolgende ronden bleek goed niet goed genoeg te zijn. Zoals verwacht waren het de Chinezen, de nationale B-ploeg en als profs betaald door de Chinese overheid, die zich direct lostrokken van de rest van het deelnemersveld. Kelly Degryse stond na dag één op de tweede plaats bij de dames.
Op zaterdag, tweede wedstrijddag, begonnen ze terug om 9u30. Enkele schutters haalden toch minder punten dan de vrijdagsessie. Veel veranderingen bracht dit niet meer teweeg.
Zo werden bij de heren plaatsen één en twee ingenomen door Chinezen en op drie een Spanjaard. Eerst Belg is Luc Driesen op een 40ste plaats. Kelly Degryse kon bij de dames wel haar tweede plaats vasthouden na de ongenaakbare Spaanse Angeriu. Jeugdspeler Taylor haalde, zoals een beetje verwacht, de eerste plaats bij de jeugd meisjes. In het algemeen klassement staat Taylor Plysier als eerste Belgische op een 38ste plaats. Deze tweede wedstrijddag werd afgesloten met een groot galabal en verbroedering tot in de vroege uurtjes.
Op zondag werd er ook nog geschoten voor het landenklassement. De eerste vier per land in het algemene klassement werden in een ploeg ingedeeld. Elk land kon met twee ploegen aantreden. Voor België 1 waren dit Koen Plysier, Max Sillen, Luc Driesen & Taylor Plysier. Voor België 2 kwamen Andy Schollier, Patrick Jonckheere, Kelly Degryse & Jack Govers. Beide ploegen eindigden in de middenmoot, respectievelijk 8ste en 11de op zeventien ploegen. Op zich geen slecht resultaat van de teams. In de finale stond China tegenover Spanje. De Chinezen liet echter twee steekjes vallen, waardoor de Spanjaarden met slechts één foutje de grote trofee mee naar huis konden nemen.
Na de officiële sluiting van het tornooi gingen vele schutters nog een hapje en drankje nuttigen in het dorpje, waar er nog met de andere internationale schutters werd nagekaart over deze eerste editie. (CV op basis verslag Luc Driesen)

Lijst deelnemende landen:

- België
- Brazilië
- China
- Czech Republic
- England
- Germany
- Hungary
- India
- Ireland
- Italy
- Mexico
- Slovakia
- Spain
- Switzerland
- USA

 

Activiteitenkalender

juli
24

24 juli 2021

sept
18

18 september 2021

sept
19

19 september 2021 09:30 - 13:00

sept
26

26 september 2021 09:00 - 12:30