• 2019nov_NicolasHein_klein.jpg
  • AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Wolverhampton, 14 november 2018 – In de tweede editie van Trend dit jaar belichtten we al darts en z’n erkenning als sport. Ook Belgisch dartstalent Dimitri Van den Bergh kwam toen aan bod. Dimitri is in het dartsmilieu beter gekend als Dancing Dimi. Dit vanwege z’n danskunsten die hij bij de aankondiging voor een wedstrijd op het dartstoneel tentoonspreid. Daarnaast is hij ook een opkomend dartstalent van Belgische bodem.

Nu, enkele maanden later, doet Dancing Dimi weer van zich horen. Hij smeet namelijk een nine-darter tijdens de Grand Slam of Darts in Wolverhampton, Engeland. Een prestatie die om verschillende redenen niet onopgemerkt voorbij gaat. Dimitri kwalificeerde zich met deze worp voor de kwartfinales van de Grand Slam. Dit huzarenstukje voor mekaar krijgen in deze fase van zo’n groot tornooi is al een prestatie op zich. De spelers staan namelijk onder een enorme druk o.a. door het talrijk opgekomen en enthousiaste publiek. Dimitri smeet de nine-darter in z’n wedstrijd tegen voormalig wereldkampioen Stephen Bunting. Niet onder de indruk van z’n tegenstander en op zo’n manier de wedstrijd beslissen... ook dit draagt bij tot de grootsheid van z’n prestatie. En tot slot is een nine-darter gooien gewoonweg een vrij uniek moment in de dartssport. Niet dat het nooit gebeurt, maar het is toch eerder uitzondering dan regel en enkel de allerbesten gegeven. Vandaar ook het hoge prijzengeld die vaak met deze worp gepaard gaat.

Maar wat is een nine-darter nu eigenlijk? We kunnen de nine-darter omschrijven als het perfecte spel. De dartsspeler slaagt erin om het spel in een minimum aantal worpen uit te spelen. Er zijn 18 varianten om in negen worpen van 501 naar nul te geraken. De meest gesmeten nine-darter is drie maal triple 20 tijdens de eerste beurt (= 180), drie maal triple 20 (= 180) tijdens de tweede beurt om dan bij de derde beurt uit te smijten met triple 20, triple 19 en dubbel 12 (= 141). Pas op, er zijn ook andere varianten mogelijk! Belangrijk is ook dat je in darts 501 steeds moet uitsmijten met een dubbel. Zoals je kan tellen, heb je bij zo’n spel uitgesmeten in negen worpen, vandaar ook de naam nine-darter.

Voor Dimitri was het zijn eerste nine-darter op een groot tornooi uit zijn carrière. Met z’n 24 behoort hij nog tot de jonkies in de dartswereld, wat z’n prestatie nog opmerkelijker maakt. Voor de Grand Slam in Wolverhampton was het nog maar de vierde nine-darter in de geschiedenis. Een andere Belg, Kim Huybrechts, deed dit hem voor in 2014.

En voor wie van statistieken houdt, geven we nog dit mee: de eerste nine-darter live op tv werd gesmeten door John Lowe in 1984. Recordhouder is dartslegende Phil Taylor met elf nine-darters, gevolgd door de Nederlanders Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen en de Engelsman Adrian Lewis die elk vijf nine-darters smeten tijdens hun carrière. Andere Belgen, naast Dimitri en Kim, die reeds een nine-darter smeten op een tornooi met enig belang zijn: Ronny Huybrechts (broer van Kim), Mike De Decker, Kenny Neyens en Yves Cottenge.

(PL)