• AAD-NewYear-FunShoot-2018-58.jpg
  • BCA_curling.jpg
  • BKstawip2019.jpg
  • sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Ursel, 21 juli en 5 augustus 2017

De Vlaamse Krulbolbond vzw heeft heel wat wedstrijden op de jaarlijkse kalender. Twee ervan kunnen gerust aangeduid worden als topwedstrijden.   

De Crelanfinale brengt de eerste 48 geklasseerden van de zomertornooien bijeen.  Zij maken onder elkaar uit wie de beste buitenbolders zijn van het jaar.  Geen enkele wedstrijd kan tijdens de Crelanfinale zoals een Gibraltar voor de Rode Duivels omschreven worden.  Tussen al deze toppers demonstreerden Romain Lameire (74, Knesselare), Karel Goethals (76, Maldegem) en Peter Blondeel (50, Eede) een grote variatie van krulbolvaardigheden die hen de titel opleverde.

Voor de 52ste editie van het WK krulbol kunnen een grotere waaier aan deelnemers zich inschrijven.  Meer dan 150 bolders schreven zich in voor het herentornooi en 24 voor het damestornooi.  Bij de heren werd de finale een thriller.  Het trio André Caboor, Marnix Holderbeke en Marnix Baute komen 8 – 6 voor maar slagen er niet in om het beslissende 9de punt te maken.  Freddy Lammens,  Andy Balliu en Yorben Van Vooren maakten er eerst 8 – 7 van, daarna met wat meeval 8 – 8.  Een mindere opgang van André - veertig centimeter te kort door de stress - wordt goed gemaakt door Yorben - hij schiet de bol tot op twee centimeter van de staak.  De Marnixen krijgen die bol niet meer weg en gaan met 8 – 9 de boot in. De nieuwe VKB-kampioenen 2017 zijn aldus Freddy Lammens (66, Knesselare),  Andy Balliu (30, Ertvelde) en Yorben Van Vooren (18, Assenede).

Dochter verslaat moeder in WK-finale

De damesfinale gaat tussen twee duo’s: Lea Van Landschoot en Tatiana Van der Jeugt tegen Kathleen Gyselinck en Inge Matthys. Inge is de moeder van Tatiana, dus een nog nooit uitgegeven situatie: moeder en dochter staan in de finale tegen elkaar. Grootmoeder Rosa is muisstil: ze weet echt niet voor wie te supporteren! Wat Kathleen en Inge ook proberen, het duo Lea-Tatiana loopt gezwind uit naar een 8-1 voorsprong. Maar de tegenstanders geven zich nog niet verloren. Kathleen gaat uitstekend op, Tatiana mist een van de weinige keren bij het schieten en we gaan naar een tussenstand 8-3. Alles is nog mogelijk, maar het kleinste foutje wordt op dit niveau genadeloos afgestraft. Bij het volgende eind moet Tatiana als laatste de winnende bol van haar eigen moeder wegschieten (en niemand twijfelt eraan dat dit ook zal lukken), maar kiest voor bollen in de plaats van schieten en bolt gewoon de winnende bol: 9 - 3.  Conclusie? Het opgaan van Lea en het schutterswerk van Tatiana waren doorslaggevend voor het behalen van de overwinning. Typisch voor een kampioenenduo dat elkaar schitterend aanvult!  De dames VKB-kampioenen 2017: Lea Van Landschoot (86, Middelburg) en Tatiana  Van de Jeugt (28, Eeklo). (HC op basis van verslag Romain Bleyaert)

WK17 winnaars

Foto: Opmerkelijk, bij deze krulboltoppers strijden drie, zelfs vier generaties zij aan zij voor de hoogste prijzen.

Wenduine, 1 augustus 2017

De BKB werkt reeds voor de twaalfde maal samen met Remie De Baerdemaecker, initiatiefnemer van de strandbolling in Wenduine. Zowel Meetjeslandse competitiebolders als recreantenbolders uit diverse streken trokken naar de kust om zich te meten de in het mulle strandzand. De inrichters schakelden negen vrijwilligers in om vlakbij de Rotonde acht krulbolbanen aan te leggen. Het wedstrijdsysteem voorzag dat iedereen vier matchen speelde met telkens andere ploegmaats en andere tegenstanders. Twee bolders slaagden erin alle vier hun wedstrijden te winnen. Verrassend was dat recreantenbolder Marc Van Damme het minste tegenpunten liet scoren. Hij is aldus de winnaar van deze 12de editie.

Op de foto in bijlage zien we de twee beste bolders van de dag samen met de vrijwilligers die dit uniek tornooi mogelijk maakten. Van links naar rechts: Johan Vandewalle, Jeanine Criel, schepen De Haan Rudy Claus, Mariette de Craene, Roger De Poorter (2de plaats), Marc Van Damme (1ste plaats), Remie De Baerdemaecker, Patrick Huyghe en Daniel De Schuyter. (HC op basis van info BKB)

Strandbolling

Wroclaw, Polen, 20 - 30 juli 2017

De Wereldspelen of World Games zijn een internationaal sportevenement bedoeld voor de sporten en sportonderdelen die niet binnen de Olympische Spelen (OS) vallen. Ze vinden ook wel om de vier jaar plaats in het jaar na de Olympische zomerspelen. Wel krijgt de organisatie van de Wereld Spelen de steun van het Internationaal Olympisch Comité.

Dit jaar vonden de spelen plaats in Polen, Wroclaw. De bij VlaS aangesloten Belgische touwtrekbond is met een delegatie naar Polen getrokken. Maar hoe hebben zij het nu gedaan op deze wereldspelen? De Belgische Pull Bulls traden in de categorie Men’s outdoor 700kg. De mannen die de Belgische kleuren mochten verdedigen waren: Hendrickx Jan (38 – TTV Fam. Janssens), De Schutter Wim (39 – TTV Fam. Janssens), Janssens Willy (49 – TTV Fam. Janssens), Broeckx Wim (33 – TTV Fam. Janssens), Van De Perre Andreas (62 – TTV Fam. Janssens - COACH), Schuermans Johny (23 – Berketrekkers Merksplas), Mertens Luc (37 – TTV Mertensmannen), Smets Ief (32 – TTV Fam. Janssens), Vosters Dirk (46 – TTV Galliërs), Mertens Raf (38 – TTV Mertensmannen), Vermeiren Joris (32 – TTV Vandakker).

The Pulls Bulls zijn tot in de halve finales geraakt. Hier moesten ze het kopje buigen tegen de mannen van Groot-Brittannië. De finale ging trouwens tussen Zwitserland en Nederland, waarbij Zwitserland met een drie-nul overwinning het goud pakte. Met de vierde plaats vallen de Pulls Bulls net naast het podium. Toch zijn ze zeker tevreden met dit resultaat. De top zijn ook niet de kleinste landen. Deelnemen aan de Wereld Spelen was een enorme ervaring. Ze hopen er de volgende keer terug bij te zijn.

Ook in petanque hebben de Belgen van zich laten horen. Toch vooral in het dames dubbel. In een ander artikel in deze Trend hebben we het over het WK Petanque in Gent. Daar haalde het duo Barzin Nancy en Max Camille een zilveren medaille. Wel op deze wereldspelen hebben ze dit nog eens over gedaan. Ook hier haalden ze dus een zilveren medaille. In de finale verloren ze van Thailand met zware cijfers (13 – 1). Des al niettemin een knappe prestatie van ons Belgisch duo.

In het biljart, drieband, hadden we met Eddy Leppens ook een Belgische vertegenwoordiger. Hij geraakte in de kwartfinales jammer genoeg niet voorbij de Nederlander Jasper Dick. Dick won met een score van 40 – 24.

Ook in de discipline archery ofwel handboogschieten hadden we met Sarah Prieels een Belgische aanwezig die onze vlag zou verdedigen. Sarah neem deel in het onderdeel ‘handboogschieten Women’s Compound’. Er stonden achttien dames op de startlijst. In de kwalificatieronde werd ze vijfde en mocht dus een ronde verder. In deze ronde, laatste 16, kon ze nipt winnen van de Poolse Mariya Shkolna. In de kwartfinale moest ze het opnemen tegen de Russische Aleksandra Savenkova, maar haalde het net niet. Hierdoor werd ze zevende in het eindklassement. Toch zeker een knappe prestatie. (CV)

 

Kralupy, Tsjechië, 28 - 30 juli 2017

Voor de Vlaamse katapultschutters is het jaarlijks toch uitkijken naar het Europees Kampioenschap. Ook dit jaar waren er 31 Belgen vertegenwoordigd op het EK katapultschieten in Tsjechië. Het driedaagse tornooi werd met een ‘Welcoming tournament’ aangevangen. Er werd op drie ongewone doelen geschoten, maar dat hield de Vlaamse delegatie niet om zich te tonen. Bij de jeugd kon Taylor Plysier (11 – Bekegem) winnen voor Logan uit Engeland en Vaclav Jr uit Tjechië. Ook de dames toonden zich. Van de tien haalden er drie het podium. Tilly Decomble (49 – Bekegem) haalde de hoofdprijs binnen, Ludgard Keymis (64 – Tongerlo) werd tweede en Ann Bollaerts (48 – Antwaarpse) maakte het podium compleet. Luc Driesen (56 – Antwaarpse) was dan weer de sterkste bij de heren voor een Engelsman en Tjech. Met vijf op negen trofeeën was dit alvast een goed begin van het tornooi.

Zaterdag begon dan het eigenlijk EK. Deze werd toch wat overschaduwt door technische problemen. De computer gaf de geest en alles moest dus manueel geteld worden. Gelukkig wisten de schutters zelf nog wat ze hadden geschoten. Zodoende hadden ze het klassement pas op zondagmiddag. Bij de heren bleek Luc Driesen het brons te pakken na twee Italianen. Bij de dames was het terug een volledig Belgisch podium. Met terug Tilly Decomble op het hoogste schavotje. Ludgard Keymis was terug tweede en de derde plaats werd ingenomen door Nadia Cardon (60 – Bekegem). Bij de jeugd moest Taylor nu haar meerdere erkennen in de Engelsman Logan Hudson. Zilver is zeker een knap resultaat. De zondag tijdens het landenkampioenschap waren er terug wat organisatorische problemen, in die mate zelfs dat de Belgen even moesten overnemen om alles terug op de rails te krijgen. Het Belgisch team met Luc Driesen, Tilly Decomble, Ludgard Keymis en Koen Plysier (37 – Bekegem) stranden terug na de Italianen. Het brons was voor Tjechië. Het was een mooi weekend geweest voor de Belgen. Als je weet dat de Belgen gebruik maken van de traditionele katapulten terwijl menig buitenlander een fabrieksgemaakt model met uitgekiende vizieren gebruikt. Op naar volgend jaar in Italië. (CV verslag op Luc Driesen)

EK katapult vlag

Foto: De Belgische katapultvlag mocht zeker niet ontbreken

Begin mei ging bij de Curlingclub van Zemst de deuren open van hun nieuwe curlinghal. Deze werd tot stand gebracht door de steun van verschillende partners. Zo investeerde de provincie Vlaams-Brabant €100.000 subsidies. Deze curlingbaan is uniek in België. Het zal de huidige spelers toelaten om te kunnen trainen in een perfecte curlingomgeving. (Zie ook de facebookpagina “Curling Zemst”). In september is er de officiële opening in het bij zijn van de minister van sport. In het volgend nummer hierover meer.

zemst curlingbaan

Kelmis, 22/23 april 2017 – Kelmis, gelegen in de Oost-Katons nabij Aachen, was het decor voor de Belgische Kampioenschappen schaarbaankegelen. Zowel het Tandem als individueel kampioenschap stonden op de agenda.

Er waren maar liefst zeven leden van de Beverse kegelclub in de finales geraakt. Het waren vooral de jeugd die hoge ogen wierpen. Yana Verhulst (15) haalde maar liefst vier maal de finales en wist hierin drie medailles binnen te halen. Ook Mathias Beeldens (15) haalde twee medailles binnen. Samen brachten de jeugd dus vijf medailles. Verder stonden ook nog op het podium: Karin De Bel, Walter Lijssens, Jos De Groof, Willy De Bel en Andre De Roeck. (C.V. op basis verslag Leonard Van Overmeire)

Na deze sterke prestatie had de sportclubbegeleider van VlaS, Kira, nog een kort interview met Yana die met drie zilveren medailles naar huis mocht: tandem dames, tandem jeugd & tandem mixtes.

Beverse actie yana klein

Lees meer: Beverse kegelclub heerst op het BK

Woesten, zondag 28 mei 2017.  Nationaal keizer 2016 Kevin Vanneste haalde vorig jaar de keizerschieting naar Woesten (bij Ieper).  Volgend jaar gaat de keizerschieting nog wat dichter naar de Franse grens: namelijk in Menen.  Daarvoor zorgde Filip de Muynck (50j, Meulebeke).  Als nieuw lid van de schuttersmaatschappij Menen Sint Joris versloeg hij 122 andere clubkoningen.  In de eerste ronde met drie pijlen haalde hij éénmaal de koningsvogel neer, net zoals elf andere schutters.  In de tweede ronde (vanaf dan elk één pijl) raakte geen enkele van de twaalf deelnemers de blok bovenaan de open wip van Woesten.  Bij de volgende schietbeurt was Filip de Muynck wel succesvol en bleef als enige over. Hij werd dan ook gehuldigd als negentigste keizer van de KNBBW.  Daardoor kunnen we dus nu al zeggen: ‘Tot de volgende afspraak voor deze mooiste individuele wedstrijd van het jaar op zondag 13 mei 2018 in Menen’.

KeizerKNBBW2017b

Activiteitenkalender

juli
24

24 juli 2021

sept
18

18 september 2021

sept
19

19 september 2021 09:30 - 13:00

sept
26

26 september 2021 09:00 - 12:30